[FOTO] „Noapte bună, mamă!”, spectacol eveniment al Teatrului de Vest, vineri 9 octombrie pe scena Palatului Cultural!

Teatrul de Vest din Reşiţa oferă  spectatorilor săi, vineri, 9 octombrie de la ora 19,  la Palatul Cultural, un spectacol aparte după o dramă scrisă de dramaturgul american Marsha Norman care a primit în anul  1983 Premiul Pulitzer pentru această  piesă „‘night, Mother“- „Noapte bună, mamă!“.

Un text ofertant şi dur ce lasă loc întotdeauna de priviri introspective în interiourul fiecăruia dintre noi, indiferent de perioada în care se desfăşoară acţiunea.

Regia: Mihaela Lichiardopol; Scenografia: Eszter Tünde Torbán; Traducerea: Frank Ildikó Eszter

Din distribuție fac parte:
Camelia Ghinea
Andrada Samoilă

Spectacolul este o provocare de o profundă emoţie pentru cele două protagoniste, Camelia Ghinea şi Andrada Samoilă, coordonate de regizorul Mihaela Lichiardopol a cărui experienţă scenică în lumea teatrală timişoreană îi dă autoritatea de-a ne bucura de un spectacol complex.

„Noapte bună, mamă!“ este ungherul neumblat al sufletului nostru, ori privilegiul de-a ne bucura că nu am fost niciodată, nici din calitatea de copil, nici din cel de părinte, în pielea celor două personaje, dar… cu siguranţă am avut momente în viaţă când ne-am apropiat de buza prăpastiei fie şi numai cu un gând sau o cădere…

Fără a ne cenzura propriile trăiri sau ezitări putem configura o plasă, fără ipocrizie, de care am fost salvaţi în momentul acela de colaps al destinului. Mihaela Lichiardopol, regizorul spectacolului, a lăsat loc pentru toate acestea prin cheia regizorală abordată, dând spaţiu chiar cu excentritate celor două protagoniste interpretate de Camelia Ghinea, mama şi Andrada Samoilă, fiica, să-şi construiască personajele în tablouri de stări diferite ce au încercat să convingă fie prin rebeliune, fie prin supunere două destine pline de tragism.

Epicentrul spectacolului este colapsul existenţial al reaţiei dintre mamă şi fiică, ce duce la lupta celor două personaje, fiecare canalizat pe culoarul său, practic, lupta dintre viaţă şi moarte pe linia fină a unui destin până la urmă comun.

„Noapte bună, mamă!“ este un spectacol al cărui subiect este, a fost şi va fi de actualitate, ce oferă posibilitatea fiecărui spectator să mediteze asupra propriei sale vieţi.

În ţara noastră textul a fost jucat pentru prima dată în anul 1988 de Olga Tudorache şi Liana Ceterchi la Teatrul Foarte Mic,regia Liana Ceterchi,  apoi de Florina Cercel şi Cerasela Iosifescu, regia  Mircea Cornişteanu, în anul 2015.

Textul a fost şi ecranizat, de regizorul  Tom Moore, în 1986, cu actriţele Sissy Spacek şi Anne Bancroft, în rolurile fiicei şi, respectiv al mamei.

Relaţia complexă dintre mamă şi fiică a inspirat-o şi pe poeta americană Sylvia Plath (1932-1963), care a admis că poemul „Tati“, scris în 1962, este despre o femeie al cărei complex Electra a rămas nerezolvat.

Dramaturgul american Marsha Norman s-a născut pe 21 septembrie 1947 și actualmente predă la Juilliard School în New-York, fiind și vicepreședintele Dramatists Guild of America.

Spectacolul „Noapte bună, mamă!“ are multe posibilităţi de a se configura, multe căi pe care poate duce spectatorul… şi niciodată nu cred că va epuiza uneltele artistice în abordarea sa…

Radio România Reşiţa este partenerul media al Teatrului de Vest!

Pentru evitarea aglomeraţiei la casă înaintea spectacolului sau a riscului epuizării biletelor, recomandăm achiziţionarea acestora din timp.

După ora de începere a spectacolului, accesul în sală va fi STRICT INTERZIS.

Biletele neutilizate îşi pierd valabilitatea.Informaţii suplimentare puteţi obţine la casieria teatrului:Casa de bilete: 0355 404 222Organizator Spectacole: ION GABI GIAMĂNUTel.: 0771 654 638.

Anca Bica Bălălău