[FOTO] Mircea Malița, academicianul și diplomatul român, a murit

Mircea Malița s-a născut pe 20 februarie 1927, Oradea şi a plecat pe 21 mai 2018 la cele veşnice. Cariera sa a fost una complexă, fiind academician, diplomat, matematician, profesor universitar și eseist, dar şi primul român membru al Clubului de la Roma. Episodul s-a consumat în anul 1972, la scurt timp după ce Clubul a dat publicităţii un raport care a zguduit la vremea respectivă lumea, cu privire la evoluţia omenirii în următoarele patru decenii.

„La 40 de ani distanţă, în toamna lui 2012, o nouă coincidenţă: după câteva luni de la lansarea următorului raport (cel pe 2012-2052), Adunarea Generală a Clubului de la Roma se ţine la Bucureşti.Academicianul Mircea Maliţa s-a numărat printre vorbitorii de la evenimentul care a avut loc la începutul acestei luni, insistând, alături de Richard Ernst, laureat al Premiului Nobel, şi Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române, asupra rolului fundamental al învăţării şi educaţiei în conturarea viitorului. Cariera domniei sale de profesor, diplomat și eseist a fost construită prin pași mărunți, dar siguri. Printre primii pași se numără: student participant în delegația Conferinței Păcii de la Paris, condusă de Mihail Sadoveanu în 1949; secretar în Comitetul Păcii, președinte Mihail Sadoveanu între 1952-1953; director al Bibliotecii Academiei Române în perioada 1950-1956”, scrie cel care a făcut anunţul decesului, Alexandru Grumaz

A contribuit la edificarea cunoaşterii istoriei românilor prin analize extrem de temeinice.În cartea sa “Secolul meu scurt”, concepută sub forma unei autobiografii, dar care prezintă pe parcurs şi un stil memorialistic, cartea lui Mircea Maliţa face o incursiune în istoria României antebelice şi postbelice, oferind un tablou politic, economic şi cultural de o fineţe aparte şi cu o uimitoare minuţiozitate asupra detaliilor. Mai mult, lucrarea poate fi asemuită şi cu un adevărat Jurnal de călătorie cu popasuri pe tot globul, datorită activităţii de diplomat, preşedinte al mai multor organizaţii internaţionale şi asociaţii pe care a avut-o autorul. El alcătuieşte o remarcabilă galerie de oameni politici, academicieni, scriitori, economişti, cât şi alţi oameni cu alte preocupări din multe domenii, un tablou graţie căruia descoperim lucruri pe care, e posibil, istoria să le fi omis sau, pur şi simplu, să fi rămas în dosare secrete.

Astăzi secolul de viaţă pe care l-ar fi putut trăi academicianul Mircea Maliţa, s-a scurtat la vârsta de 91 de ani.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Anca Bica Bălălău

Nota redacției :
Mircea Maliţa a  fost adjunct al ministrului Afacerilor Externe, ministru al Învățământului (1970 – 1972), ambasador în Elveția (1980 – 1982) și în SUA (până în 1984).
A fost director al Bibliotecii Academiei Române între 1950-1955.
Este Președinte fondator al Fundației Universitare a Mării Negre.

Sursa: wikipedia

De același autor

Related Articles