Migrația – o actualitate a Uniunii Europene și a țărilor învecinate, a constituit astăzi subiectul unei prelegeri susţinute la Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa de magistratul Udo Peter Puschnig – responsabil cu problematica migraţiei în Guvernul Landului Carintia din Austria.

În Europa, și-au găsit la sfârşitul anului trecut casă sau un adăpost temporar între 36 şi 39 de milioane de migranți din alte țări, reprezentând aproape 8 la sută din populaţie. Aproximativ 35 milioane de migranți locuiesc într-unul dintre cele 15 state, vechi membre ale Uniunii Europene printre care şi Austria. Magistratul Udo Peter Puschnig a prezentat situaţia din Landul Carintia unde numărul migranţilor se apropie de 4.500 de persoane şi modalităţile de integrare ale acestora:

Europa a devenit una dintre principalele destinații, pentru refugiați, de pe harta lumii. Scopul conducerii Landului Carintia este de a identifica problemele-cheie și perspectivele de dezvoltare a migrației, impactul acesteia asupra situației socio-economice și de a căuta soluții, care să ajute țările în rezolvarea problemei vizând migrația în Europa și în afara acesteia, a mai spus Udo Peter Puschnig, care este de părere că valul emigrărilor şi-a cunoscut apogeul, dar nu a ajuns încă la final, fiind intens influenţat de problemele politice din ţările direct implicate în gestionarea migranţilor:

Dezbaterea s-a înscris în rândul seminarelor internaţionale pe care Universitatea Eftimie Murgu din municipiul de pe Bârzava le organizează anual în preajma zilei Europei.

(Hardy Cvoica)