[FOTO] Marele premiu al regalului de pian „Sabin Păuţa” a luat calea bucureştilor

IMG_1108

Un proiect iniţiat din preţuire faţă de una dintre valorile de necontestat ale Banatului montan – maestrul Sabin Păutza, şi din respect pentru muzica de calitate, studiată în ani de zile, cu renunţări şi sacrificii, s-a concretizat  prin efortul unit al reşitenilor iubitori de muzică adevărată. În perioada 14-17 mai s-a desfăşurat la Reşiţa cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional “Sabin Păutza”.

După-amiaza şi seara zilei de 17 mai din cadrul celei de-a doua ediţii a celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de pian „Sabin Păutza” au fost rezervate premierilor şi galei laureaţilor, iar pentru publicul meloman reşiţean şi invitaţii acestuia au cântat laureaţii. Câştigătorii, copii şi tineri din Bucureşti, Cluj-Napoca, Deva, Lugoj, Petroşani, Sibiu şi Reşiţa, premiaţi de însuşi maestrul Sabin Păutza, dar şi de membri juriului, au primit din partea organizatorilor diplome, premii în bani între 100 şi 500 de lei, cărţi şi CD-uri. Marele premiu al evenimentului pianistic de factură internaţională, dedicat unui compozitor şi muzicolog în viaţă, maestrul Sabin Păutza şi medalia F.I.S.P. au fost câştigate de Daria Ioana Tudor, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional de Arte „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Cel mai mare vis al ei este să absolve liceul şi să studieze de la toamnă la Berlin. Imediat după înmânarea distincţiei, aceasta a declarat pentru Radio România Reşiţa:

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de pian „Sabin Păutza” s-a încheiat cu un recital extraordinar susţinut de pianiştii Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu din Bucureşti la pian la patru mâini. Ei au interpretat lucrări de: George Enescu, Constantin Silvestri, Alexandru Paşcanu, Liviu Dandara, Nicolae Brânduş, Felicia Donceanu şi Sabin Păutza, într-o colecţie de muzică românească după un aranjament de Marius Sireteanu. Cum a fost publicul cărăşan, în cele 4 zile de festival, pianistul Eugen Dumitrescu:

În încheierea festivalului toţi participanţii au plecat cu promisiunea fermă că se vor întoarce la Reşiţa şi în 2016, la ediţia a III-a a festivalului. Însuşi maestrul, Sabin Păuţa, speră la o continuare a evenimentului:

Concursul de interpretare pianistică – rezultate finale:

Secțiunea Pian

Categoria A

Premiul I – Cosma Tiago Samuel – Petroşani

Premiul II – Kieszvimmer Andrei – Reşiţa şi Ropotin Ioana Miruna – Sibiu

Premiul III – Onea-Timişan Gloria Lavinia – Reșița

Mențiune – Ciorogan Maria – Reşiţa

Categoria B

Premiul I – Forogău Estera Damaris – Cluj-Napoca şi Iacob Filip Eduard – Lugoj

Premiul III – Năstase Ioan – Bucureşti

Menţiune – Coadă Dragoş Iulian – Deva

Categoria C

Premiul I – Tudor Daria Ioana – Bucureşti

Premiul special pentru cel mai tânăr participant – Ropotin Ioana Miruna – Sibiu

Premiul special pentru cel mai bine clasat elev al Liceului de Artă „Sabin Păuţa” Reşiţa – Kieszvimmer Andrei

Secţiunea pian la 4 mâini

Categoria D

Premiul II – Căpraru Alecsia şi Muntean Peia Anamaria – Lugoj

Categoria E

Premiul II – Cernescu Valentina Cătălina şi Modrigan Şerban – Reşiţa

Categoria F

Premiul I – Popa Bianca Măriuca şi Tudor Daria Ioana – Bucureşti

Premiul II – Sîrbu Francesca şi Haită Alexandru Gabriel – Bucureşti

Premiul profesorului – prof. Cornelia Nica – Reşiţa

Premiile au constat în diplome, cărţi, bani şi CD-uri.

În încheierea evenimentului toţi participanţii au plecat cu promisiunea fermă că se vor întoarce la ediţia a III-a, în 2016.

Cei care au muncit din greu la organizarea acestui eveniment, punând mult suflet, au fost soţii Camelia şi Lucian Duca – coordonatorii principali ai manifestărilor din cele 4 zile de festival. Proiectul celor doi soţi, după cum mărturisea Camelia Duca, a izvorât „din respect pentru muzica de bună calitate, muncită, studiată în ani şi ani de zile, dar şi din respect faţă de compozitorul şi dirijorul Sabin Păutza“. Evenimentul a trecut aproape neobservat de mare parte din elevii care studiază muzica în diferitele ei exprimări la Liceul de Artă din municipiul de pe Bârzava, care nu s-au arătat prea interesaţi de o competiţie care pe ei ar fi trebuit să o susţină prin simpla participare.

Festivalul Internaţional de Interpretare pianistică şi Compoziţie “Sabin Păutza” – 2015 a oferit o perspectivă nouă evenimentelor culturale organizate şi găzduite la Reşiţa. (Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles