[FOTO] Marea hoinăreală descoperă problemele de mediu

traseu fara protectie

Grupul Ecologic de Colaborare Nera a început și în acest an proiectul de interes public Marea hoinăreală. Prin acest proiect, GEC Nera îşi propune să realizeze în zona ariilor naturale protejate, din Microregiunea de Cooperare Transfrontalieră Dunăre – Nera – Caraş, activităţi de monitorizare a modului de implementare a politicilor publice din domeniul protecţiei mediului, precum şi informarea populaţiei locale şi a grupurilor de turişti cu privire la activităţile antropice permise în parcurile şi rezervaţiile naturale ale microregiunii. O atenţie deosebită va fi acordată promovării în aceste zone a ecoturismului prin tururi ghidate.
La finalul săptămânii trecute, în zona Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa s-a desfăşurat prima etapă a proiectului Marea Hoinăreală 2015. În programul evenimentului au fost incluse traseele ecoturistice Valea Şuşarei şi Valea Beiului – Cascada Beuşniţa.
La activităţi au participat în total 25 de voluntari, care în majoritate, sunt elevi de liceu şi profesori la liceele Mihai Novac din Oraviţa şi Mathias Hammer din Anina. Aceştia au absolvit un curs de agent ecologic voluntar, realizat de către GEC Nera în perioada decembrie 2014 – aprilie 2015. Alături de voluntarii provenind din mediul şcolar, au mai participat la eveniment şi voluntari de la Banatšume (Direcţia Silvică Banat) din Pančevo, care au experienţă îndelungată în activităţile specifice realizate de către GEC Nera, experienţă dobândită în urma colaborării dintre cele două organizaţii.
“Vedeta” monitorizată a fost halda de deşeuri miniere de la Sasca Montană, unde notificările din ultimii 8 ani, adresate autorităţilor direct responsabile de către GEC Nera, nu au produs nici o schimbare. Praful antrenat de vânt continuă să aibă un impact negativ asupra vieţii locuitorilor şi dezvoltării ecoturismului din Valea Nerei. Vom încerca şi în acest an o sensibilizare a autorităţilor.
Starea de curăţenie şi de conservare a patrimoniului natural din Parcul Național Cheile Nerei – Beuşniţa este bună, dar asaltul asupra zonei a unei anumite categorii de „vizitatori”, va creea cu siguranţă probleme administraţiei parcului, în sezonul turistic care urmează. În acest context, deşi voluntarii GEC Nera au înmânat pe parcursul evenimentului, pliante cu regulamentul de vizitare a Parcului, au existat turişti care au escaladat deversorul cascadei Beuşniţa, distrugând muşchiul care-i oferă acesteia mare parte din farmec. De asemenea, nu au lipsit pe trasee, vetrele de foc şi copacii cu scoarţa scrijelită.
Un eveniment similar cu cel realizat în Parcul Național Cheile Nerei – Beuşniţa va fi realizat de către GEC Nera şi Banatšume pe teritoriul Serbiei, cu ocazia Zilei Dunării.

(Cristina Corocan)

De același autor

Related Articles