[FOTO-AUDIO] La Steierdorf – Anina viaţa culturală recapătă sens: Fanfara din oraş a renăscut din propria-i cenuşă

Fanfara din Steierdorf – Anina cunoscută şi ca Muzica Minieră – Bergwerkskapelle a aniversat anul acesta, 153 de ani de la prima atestare documentară, la 20 mai 1865, fiind cea mai veche asociaţie culturală în activitate, de peste un secol şi jumătate în oraşul Anina, judeţul Caraş-Severin.

Stă mărturie în acest sens regulamentul de funcţionare al unui grup muzical cunoscut sub denumirea de fanfară. Acest grup a fost constituit la puţul Thinnfeld şi era format din 18 membri: un dirijor, trei solişti suflători şi restul interpreţi la diferite alte instrumente.

A participat la o mulţime de manifestări culturale din judeţ şi din ţară, unde a obţinut întotdeauna premii, a însoţit muncitorii la greve, a încântat asistenţa la tradiţionalele baluri, a participat la organizarea zilelor de 1 Mai, Sf. Varvara sau Ziua Minerului, la hramul bisericilor din localitate, a cântat în fiecare an la serbarea zilei naţionale a României şi a dat onorul unor conducători de stat şi guvern ai României, dar şi unor autorităţi din străinătate.

Continuă să îşi desfăşoare activitatea prin bunăvoinţa membrilor săi care, cu toate că nu câştigă decât sume de bani care să le permită întreţinerea instrumentelor şi uniformelor, consideră ca fiind un câştig mai important păstrarea tradiţiei şi a locului pe scena culturală a Aninei.

Din 2016 Dimitrie (Miti) Omescu, reîntors în vechea patrie după mulţi ani petrecuţi în Germania a adus suflu nou în vechea fanfară atrăgând tinerii din localitate să înveţe un instrument. Acum fanfara numără peste 50 de membri din care 27 sunt copii şi tineri, a subliniat acesta în exclusivitate pentru Radio Reşiţa.

(Hardy Cvoica)

Surse foto: http://turism-anina.blogspot.ro; radioresita