[UPDATE] În urma sesizărilor venite din partea cetăţenilor, cu referire la tăierile din zona Dealul Golului, Primăria Reşiţa a sesizat Garda de Mediu şi Garda Forestieră şi a transmis redacţiei un comunicat de presă. Totodată, au fost trimiși la locul exploatării polițiștii locali. Aceștia au constatat că pădurea exploatată se află în patrimoniul Ocolului Silvic Reşiţa, în subordinea Direcţiei Silvice Caraş-Severin, iar ordinul de exploatare a fost dat în urma câştigării unei licitaţii de exploatare derulate de Direcţia Silvică. De asemenea, lucrătorii poliției locale au găsit nereguli cu privire la depozitarea masei lemnoase.

Pentru nerespectarea amplasamentului şi distrugerea păşunii aflate pe domeniul public al Municipiului Reşiţa, Primăria a aplicat sancţiunea de 3.500 de lei, cu obligativitatea aducerii suprafeţelor distruse la starea iniţială şi eliberarea terenului ocupat ilegal. În acelaşi timp, facem demersuri la instituţiile abilitate pentru a verifica cadrul legal în care se desfăşoară exploatarea.

Precizăm faptul că, până în prezent, Primăria Reşiţa a făcut toate diligențele pentru a include pădurile aflate în jurul Municipiului Reșița într-un areal de protecție – zonă verde și  interzicerea tăierile de orice fel în cadrul acestei delimitări. Constatând că Direcția Silvică Caraș-Severin continuă defrișările, ne manifestăm DEZACORDUL total pentru astfel de practici și reînoim solicitarea de a iniția împreună cu instituțiile abilitate demersurile legale pentru protejarea pădurilor din vecinătatea Municipiului Reșița prin constituirea unor perdele verzi de protecție în jurul orașului.

De la şeful Ocolului silvic Reşiţa, Adam Danilescu, în a cărui administrare se află perimetrul exploatat, am aflat că este vorba de tăieri de racordare efectuate asupra unei păduri afectate de incendii în care recoltarea lemnului era impetuos necesară din cauza degradării compoziţiei. Extragerea s-a făcut cu un agent economic autorizat care a valorificat o parte a materialului lemnos exploatat în imediata apropiere, la consumatorii casnici din cartierele Poiana Golului şi Doman pentru încălzirea locuinţelor. Adam Danilescu a mai declarat pentru Radio Reşiţa că, în zonă seminţişul este foarte bun şi se speră într-o refacere graduală a pădurii cu specii de fag şi gorun. Parchetul este deschis din octombrie 2020 şi se află în lucru până în aprilie 2021, a mai subliniat acesta.

În urma verificărilor efectuate la faţă locului Garda Forestieră Timişoara a sancţionat operatorul economic cu 5.000 de lei, a declarat pentru Radio Reşiţa şeful Gărzii Forestiere Caraş-Severin, comisar George Săvianu:

George Săvianu

***

În urma mai multor sesizări primite la redacţie privind dispariţia în decurs a aproximativ 3 luni a unei suprafeţe însemnate de pădure din locaţia apropiată de zona cunoscută reşiţenilor ca Poiana Golului, ne-am hotărât să publicăm imaginile şi să aflăm ce se întâmplă. De la cetăţenii care au trimis sesizările, constând în mai multe imagini de la faţa locului, am aflat că şi acum sunt utilajele în zonă. Acestea au distrus tot ce au găsit în cale: poteci şi drumuri de biciclete amenajate, precum şi dolinele – formaţiuni de relief existente în acel areal.

Am contactat Garda Forestieră Timişoara şi Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Caraş-Severin de la care am aflat că se fac cercetări în perimetru şi vor reveni cu răspunsuri.

Explicaţiile sunt tardive, zicem noi, dar le aşteptăm…

Sursa foto: facebook Eugen Pădureanu

Revenim cu informaţii!

4 COMENTARII

    • să vedem documentele… nu stiu cât este de legal să exploatezi în aşa un hal pădurea…

      • Dumneavoastră credeți că eu sunt de acord cu exploatările mafiote, nu sunt. Pentru 3500 lei amendă se va merita in continuare exploatările haotice. Și eu aștept răspunsul de la Garda de Mediu, dar mă îndoiesc să găsească nereguli.

Comments are closed.