[FOTO] Info-Trip Clisura Dunării

Centrul Național de Promovare Turistică din Moldova Nouă, Primăria și Asociația Ghidul Banatului organizează în aceste zile primul Info-trip în Clisura Dunării.

Info-Trip-ul are ca scop promovarea acestei zone, din punct de vedere cultural, turistic și gastronomic. Astfel, un grup de aproximativ 30 de persoane din Caraș-Severin și Timiș și-a propus ca timp de două zile să atingă principalele obiective turistice din apropiere de Moldova Nouă.

Călătoria a început de la Radimna, un sat aparținător de Pojejena unde au fost întâmpinați de profesorul Tomi Popovici și copiii de la ansamblul pe care acesta îl conduce. Unul dintre obiectivele turistice care trebuie vizitat aici este muzeul Casa bunicului. Amenajat în fosta scoală din sat și în care este ilustrată viața comunității sârbe de aici, din ultimii 100 de ani.

La Baziaș, acolo unde Dunărea intră în țară, un alt obiectiv turistic de interes este cea mai veche mănăstire sârbească, ctitorită chiar de Sfântul Sava, în anul 1225.

Tot aici se mai pot vedea astăzi, din păcate, doar ruinele Hotelului Bauer.

Ruinele de azi nu ne mai spun mare lucru, însă zidurile hotelului au cunoscut foarte multe personalitati. În această clădire a petrecut prima noapte în România, Principele Carol. Având în vedere contextual istoric (războiul austro-prusac din 1866), principele este nevoit să se deghizeze (cu mustață, barbă și ochelari) și să călătorească incognito cu trenul la clasa a II-a până la Baziaș având un pașaport elvețian sub alt nume. Era însoțit doar de consilierul personal, iar separat, în alt vagon, mergeau doi servitori și un locotenent român. Pe 6 mai 1866 (stil vechi) Principele Carol coboară din tren pe pământ românesc, la Baziaș. Următorul vapor către Principate sosea abia peste două zile, astfel că principele este nevoit să se cazeze două nopți la hotelul Bauer.

In hotel si-au petrecut si alti imparati si regine noptile, dar si reprezentanti ai lumii scriitorilor si culturii: împăratul austriac Iosif al II-lea, împăratul austro-ungar Franz Joseph impreuna cu sotia sa Elisabeta (Sissi) si împăratul german Wilhelm al II-lea Hohenzollern. Între vizitatorii celebri se numără și scriitorul danez Hans Christian Andersen care a călătorit spre Viena pe Dunăre în 1841 și a menționat în memoriile sale („Bazarul unui poet”) localitatea Baziaș:

‘’La scurt timp după ce am trecut de Moldova, renumită pentru minele de cupru, am ajuns la satul Bazias cu mânăstirea mică și săracă, dar și insula Ada Kaleh (Malul valah, ca și cel sârbesc, se ridica stâncos, acoperit cu păduri; la dreapta, pe o limbă de pământ, este insula Orșova Nouă, cu case zugravite în roșu, minarete albe și grădini verzi; clădirea cea mai importantă, dinspre fluviu, ni s-a spus că ar fi seraiul pașei).

Un alt vizitator de seamă al Baziașului a fost poetul național Mihai Eminescu. În 1868 trupa de teatru a lui Mihail Pascaly efectuează un turneu în Transilvania și Banat; Eminescu îi însoțește în calitate de sufleur, secretar, traducător și copiator de roluri, chiar și actor. După reprezentația din Oravița, în cel mai vechi teatru de pe teritoriul românesc (1817), trupa vine cu trenul până la Baziaș și în seara zilei de 21 august 1868 poposește în unicul hotel din localitate, a doua zi îmbarcându-se pe un vas spre Orșova.

Localitățile Coronini și Berzasca au fost de asemenea pe harta de promovare a Clisurii Dunării. Iar prima zi s-a încheiat la Casa de Cultură din Moldova Nouă, cu un program susținut de artiști din zonă, dar și cu gustări de produse tradiționale din Banatul montan, dar și Banatul de Câmpie, din zona Buziaș și Lugoj.

Joi, 23 februarie, călătoria de promovare a Clisurii Dunării va continua într-unul dintre cele mai mari sate cehești, Gârnic.

Aflat la câțiva kilometri depărtare de Dunăre, peste câteva dealuri, Gârnic este satul autentic de cehi în care poți descoperi istoria și tradiția acestor oameni așa cum rezistă de generații întregi. Satul în sine este un muzeu în aer liber pentru cei care vor să vadă cum arată o așezare rurală cehească din confortul propriei țări, după cum este descris de site-ul Ghidul Banatului, unul dintre organizatorii acțiunii de promovare a Clisurii Dunării.

De același autor

Related Articles