Motto: „Și dacă din când în când/ O să mă primiți în gând/ VOI FI APROAPE DE VOI!” Adi Bărar

Nu mi-am imaginat niciodată că voi scrie la trecut despre doi idoli ai generaţiei mele, că viaţa şi moartea în războiul lor cu trista noastră trecere vor duce bătălii atât de dure şi atât de devreme… Dealtfel, trecutul lor ca muritori nu poate pune în umbră veşnicia lor ca artişti…Adi Bărar şi Dan Andrei Aldea vor rămâne în albumele de succes ale muzicii naţionale şi internaţionale, fiindcă destinul lor comun a fost muzica, a fost publicul şi aşa va fii pururea…

Adrian Bărar a plecat pe 8 martie la vârsta de 61 de ani, Dan Andrei Aldea ar fi împlinit 71 de ani pe 9 martie…

În această seară, de la ora 22 la emisiunea “Provocarea serii: între Da şi Nu’’ vom aduce un omagiu celor doi lideri… alături de noi este şi Dan Bittman de la Holograf, care ne face vorbire despre Adi Bărar, iar în partea a doua a emisiunii, de la ora 23, vom asculta un interviu în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa cu Dan Andrei Aldea de pe vremea când puteam să îi urăm La Mulţi Ani!

Pe 25 februarie a fost anunţat că liderul şi fondatorul formaţiei rock Cargo a fost confirmat cu Covid-19 şi internat în stare gravă pe Secţia ATI a Spitalului Judeţean Timişoara. El avea şi unele afecţiuni mai vechi. Chitaristul şi compozitorul Adi Bărar, fondator al trupei rock Cargo, a murit luni, 8 martie, potrivit unui anunţ făcut pe pagina de Facebook a grupului timişorean:„Aşa intens cum a trăit toată viaţa pe scenă, alături de public, înconjurat de gândurile voastre bune, aşa a luptat până azi! Dumnezeu să te odihnească, Adi Barar! 15.01.1960 – 08.03.2021”.

„Așa e viața, ne mai țin minte câțiva oameni” sunt cuvintele pe care le-a rostit Dan Andrei Aldea când am realizat interviul… era trist, intrigat şi generos, poate că dominat de regrete sau doruri pe care le-a luat cu el în mormânt…

Un Boier al Artei, un timid şi o enciclopedie a muzicii care a plecat înt-o lume de el ştiută acum un an de zile în noaptea de 18 spre 19 ianuarie 2020… Un Om Bun cu siguranţă i-a deschis poarta Raiului Muzical…

Sfinx-ului muzicii românești, inegalabilul și genialul muzician Dan Andrei Aldea”, mărturisesc colegii de breaslă despre artistul complet: cântăreț, poliinstrumentist -chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas-, aranjor și compozitor român, s-a născut pe 9 martie 1950, acum 71 de ani.

Fiind alături de cei doi , cărora am avut norocul de a le fi contemporani, suntem într-un fel sau altul , alături de istoria muzicii , în care o parte de Veşnicie poartă ADN-ul Adi Bărar şi Dan Andrei Aldea!

Omul şi artistul căruia îi datorez înlesnirea interviului cu Maestrul Dan Andrei Aldea, reşiţeanul Toni Dijmărescu a scris pe pagina sa de socializare:

Te-am văzut în concert la 14 ani și am devenit fan instantaneu. Următorul lucru pe care l-am făcut, a fost să îmi pun dungi roșii pe chitară, fiindcă așa aveai și tu.Mă consider privilegiat că te-am cunoscut și am petrecut timp împreună. Iar acum, dacă tot ești sus la îngeri, învață-i, te rog și pe ei cum se dansează Batacanda. Odihnește-te în pace, Adrian Armand Bărar.

Cu emoţie şi durere vă invit să le deschideţi şi voi poarta amintirilor, In Memoriam!

Nu am, moarte, cu tine nimic,

Eu nici măcar nu te urăsc

Cum te blestema unii, vreau să zic,

La fel cum lumina pârăsc.

Dar ce-ai face tu şi cum ai trăi

De-ai avea mamă şi-ar muri,

Ce-ai face tu şi cum ar fi

De-ai avea copii şi-ar muri?!

Nu am, moarte, cu tine nimic,

Eu nici măcar nu te urăsc.

Vei fi mare tu, eu voi fi mic,

Dar numai din propria-mi viaţă trăiesc.

Nu frica, nu teamă,

Milă de tine mi-i,

Că n-ai avut niciodată mamă,

Că n-ai avut niciodată copii.

Odihnă veşnică!

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

Epilog: „Pot să mă uit în oglindă şi să mă văd fără să-mi fie ruşine de ceea ce am fost, sunt şi voi fi. Asta e o fericire”.Dan Andrei Aldea

Anca Bica Bălălău

versuri: Grigore Vieru