[FOTO] Ger de crapă pietrele în Munții Țarcu: – 60 grade

Indicele resimţit de organismul uman în această noapte în Munţii Ţarcu a fost de minus 60 de grade Celsius.

Cu toate că temperatura nu a ajuns nici la minus 10 grade, corpul omenesc ar fi îngheţat de frig. Temperatura minimă din noaptea trecută a fost de minus 9 grade, dar vântul a suflat cu peste 100 de km pe oră. Fenomenul nu este singular, el apare pe timpul iernii în munții Banatului.

Meteorolog Carmen Moisa a mai spus că atunci când se ajunge la minus 32 de grade indicele de răcire sau la minus 20 de grade măsurat pe termometru, se emit atenţionări către Prefecturi şi Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă. Indicele de răcire din iarnă este echivalentul lui ITU vara.

Meteorolog Carmen Moisa de la Centrul Meteorologic Regional Banat-Crişana din Timişoara:

Unitatea geografică a Munților Țarcu ocupă regiunea de nord-vest a Carpaților Meridionali, suprafața sa fiind asemănătoare cu cea a unui triunghi dreptunghic, cu catetele aproape egale, orientate spre văile râurilor Timiș și Bistra, respectiv cu ipotenuza formată din cele două vai cu direcții opuse, cea a râului Rece sau Hideg și cea a râului Șes, continuat de valea Râului Mare, la rândul său afluent al Râului Strei. Culmea principală are orientare dinspre nord-est înspre sud-vest. Altitudinea maximă a masivului este atinsă în vârfurile Căleanu, cu 2.192 m, Țarcu- 2.190 , și Pietrii cu 2.162 m. Este alcătuit din patru masive principale, Țarcu-Căleanu, Baicu-Nedeia și Bloju sau Pietrii-Petreanu.

(Daniel Babun)

Foto: Facebook Dan Stefan

De același autor

Related Articles