festival Hercules 2015 folclor ziua a doua (20)

Festivalul internaţional de folclor HERCULES, ajuns în acest an la cea de-a 45-a ediţie, a continuat marţi seara, 7 iulie, cu al doilea spectacol, pe scena Teatrului de Vară din Parcul Vicol al staţiunii Băile Herculane. După o zi caniculară, seara a adus şi răcoarea mult aşteptată, astfel încât gradenele Teatrului de Vară au fost umplute până la refuz de numărul mare al turiştilor şi localnicilor, veniţi să vadă un spectacol de calitate, dar şi frumuseţea folclorului american şi iberic adus de formaţiile artistice din Columbia, Mexic şi Spania, adevărate show-uri pentru publicul european.

Seara a fost deschisă de Ansamblul FUNDACIO COLUMBIA FOLKLORE care, pe lângă tradiţionalele dansuri din diferite zone ale Columbiei, a arătat spectatorilor şi dansul reprezentativ al acestei ţări sud-americane – CUMBIO COLUMBIANA, care s-a bucurat de un real succes la public! Au urcat, apoi, pe scenă, artiştii ansamblului ESBART MARBOLENY din Spania, aceştia reprezentând la festival regiunea Catalunya. Formaţia a fost fondată în anul 1981, iar pe scena longevivului festival de pe Valea Cernei au prezentat două dansuri diferite: un dans religios reprezentând diferite scene despre Iisus şi sacrificiul Său pentru omenire – dans numit MOIXIGANGA, precum şi o suită de dansuri de origine franceză din secolele 17-18. Spectacolul a continuat cu evoluţia dansatorilor şi orchestrei ansamblului BALLET FOLKLORICO DEL NORTE din Mexic, înfiinţat în anul 2001 având un singur crez: apărarea folclorului mexican! Şi după calitatea programului prezentat, mexicanii îşi duc la îndeplinire rolul asumat, fiind aplaudaţi la scenă deschisă!

Nu a lipsit, desigur, din acest al doilea spectacol folclorul din zona de munte a Banatului, susţinut de soliştii vocali şi dansatorii ansamblurilor BÂRZAVA al Consiliului Local şi Primăriei Reşiţa şi ALMĂJANA al Casei Culturale din Bozovici. Seara s-a încheiat cu programul susţinut de Ansamblul MĂRGĂRITARE BASARABENE din Corjova – Republica Moldova, care a cuprins o şezătoare despre tradiţiile şi obiceiurile de nuntă. Toate plusurile şi minusurile acestei ediţii a festivalului – ca, dealtfel, şi la ediţiile precedente – sunt consemnate de Oana Gabriela Petrica – directorul Centrului Naţional pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, care este prezentă în toate cele cinci seri ale festivalului!

De remarcat că, deşi au avut rezervat un program liber pe tot parcursul zilei, dansatorii ansamblurilor din Columbia, Mexic şi Spania au preferat să facă repetiţii pentru seara festivalului, chiar dacă pe Valea Cernei căldura a fost resimţită din plin!

Spectacolul de miercuri seara, 8 iulie, va începe la ora 19.00, când pe scena Teatrului de Vară din Parcul Vicol vor urca ansamblurile din Republica Moldova, Slovacia, Columbia, preum şi reprezentantele judeţului Caraş-Severin: HORA CARAŞULUI din Oraviţa, RROMALES din Greoni şi REŞIŢEANA.

(Paul-Sever Smadu)