[FOTO] “Europa în flăcări”

muzeu 010

Sub genericul „Europa în flăcări” la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa a fost vernisată expoziţia ce evocă împlinirea unui secol de la începerea primei coflagraţii mondiale. Flori de colţ culese de pe frontul din Italia, presate şi păstrate între paginile unui jurnal din război, o brichetă de birou care i-a aparţinut gen. Ioan Dragalina, dar şi o brichetă simplă cu lanţ a unui soldat, un cufăr ce conţine costumul naţional cu care ţăranii plecau odinioară pe front, tot felul de documente şi hărţi dar, mai ales fotografii de epocă şi jurnale, asemenea obiecte au fost colecţionate de învăţătorul Gheorghe Rancu din ţinutul Almăjului şi expuse la Muzeul Banatului Montan la 100 de ani de la primele salve de tun ce aveau să schimbe cursul istoriei. Exponatele, cu valoare documentară, cumpărate sau donate de urmaşii celor care participat la primul război mondial, au fost prezentate de fiul colecţionarului, muzeograful Dacian Rancu.

Din partea Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, Ovidiu Roşu a precizat că în prezent asistăm la o reorientare a surselor istorice, iar unele lucruri încep să fie revalorificate prin prisma istoriei. Memorii, fotografii şi cărţi poştale de pe front, hărţi şi tot felul de obiecte personale ale soldaţilor, reprezintă importante documente istorice pe care nu le mai găsim doar în muzee, în biblioteci sau în arhivele naţionale, ci şi în casele oamenilor.

Directorul Muzeului Banatului Montan din Reşiţa, Dumitru Ţeicu a subliniat, de asemenea, importanţa beneficiilor acestui război la făurirea României Mari prin actul Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. Referindu-se la participarea unor elevi din clasa a XI-a, secţia arte plastice, de la Liceul de Arte „Sabin Păuţa” el a menţionat necesitatea cunoaşterii faptelor esenţiale din trecut, a consecinţelor acestora şi ideea că anumite situaţii se pot repeta în alte condiţii.

(Alexandra Gorghiu).

De același autor

Related Articles