[FOTO] Eroii Marii Uniri, dr. Ion Țeicu și preotul Ion Covrig, evocați la Ilidia !

399

În Anul Centenarului Marii Uniri în Banatul de Munte continuă manifestările dedicate celor 100 de ani de România Mare. De data aceasta, în perioada 22-23 septembrie, în memoria eroilor Marii, Uniri Asociația ”Ilidia Historical Village” și Protopopiatul greco – catolic Oravița organizează ”Serile de poezie de la Ilidia” și cea de a IV-a ediție a Festivalului-concurs de literatură ”Dr. Ion Țeicu”.

Evenimentul aduce omagiul memoriei personalităților locale ce s-au implicat activ în săvârșirea actului unirii.
Preotul greco-catolic Ion Covrig și doctorul Ion Țeicu, personalități importante ale Ilidiei, în anul 1918 au primit acreditările comunității locale pentru a se alătura delegației bănățene în scopul reprezentării dorințelor de unitate la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.
Preotul Ion Covrig a fost inițiator al mișcării de reîntregire a României Mari cauză pentru care în 1913 a fost deschis un proces politic împotriva lui iar în 1916 a fost încarcerat la Sopron (Ungaria).
La 1 decembrie 1918 este numit comandant al gărzii naționale din zona Oravița iar în 1929 a fost decorat cu ”Coroana României” în grad de ofițer, Meritul Cultural pentru Biserică clasa II și Medalia ”Ferdinand”. Profesorul și doctorul Ion Țeicu supranumit de către întreaga comunitate ”medicul săracilor” datorită implicării active și neobosite în ajutorarea celor mulți și necăjiți, aderant și promotor al ideii de unitate a tuturor românilor își va continua activitatea profesională și politică după 1918. Ca semn de apreciere și recunoaștere a implicării sale în împlinirea visului secular, după 1926 (când se înființează județul Căraș cu capitala la Oravița) el va fi numit prefect al acestui nou înființat județ.

Asociația ”Ilidia Historical Village” este înființată în anul 2013 și are drept scop promovarea culturii și salvarea patrimoniului local (istoric, natural și construit) unul dintre dezideratele asociației fiind reclasificarea satului dorindu-se atrbuirea clasificării de sit rural protejat sau ansamblu rural istoric.
Evenimentul organizat de către Protopopiatul Greco-Catolic Oravița, Asociația ” Ilidia Historical Village” și poetul Nicolae Pătruț este privat, anul acesta ajungând la a patra ediție consecutivă.

Radio România Reşiţa este partenerul media al manifestării !

Programul:
Ora 12,00 – Primirea invitaților
ora 12,30 – Medalion comemorativ ”Ilidia și Marea Unire”: dr. Ion Țeicu, pr. greco-catolic Ion Covrig – participanți la Marea Unire de la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia
ora 14,00 – Prezentarea lucrărilor nominalizate pentru premiere, în lectura autorilor
Ora 16,00 – Întâlnire cu medicul de renume mondial și scriitorul Dimitrie Grama, nepotul doctorului Ion Țeicu și urmașii preotului Ion Covrig. Lansări de carte cu autori din toate regiunile României Mari, laureați la edițiile ”Serilor de poezie de la Ilidia”
Ora 17 30 – Dezvelirea și sfințirea plăcii memoriale pe casa preotului greco-catolic Ion Covrig
Ora 19,00 – Decernarea premiilor ”Serile de poezie de la Ilidia și Festivalul-concurs de literatură Dr. Ion Țeicu” la Casa de vacanță Andreea Lazăr din Ilidia.

Adam Măran, președintele Asociației ”Ilidia Historical Village”
Ovidiu Cozmuța, preot-protopop greco catolic, Protopopiatul greco catolic Oravița

Mulţumim pentru informaţii Cristian Gabriel Ghinea.

Anca Bica Bălălău