[FOTO] Eclipsa secolului a lăsat cărăşenii cu privirile în văzduh…

Societatea Română pentru Astronomie Culturală din Timişoara a organizat în seara de vineri, 27 iulie la Bocşa o dublă sesiune de observare prin telescop a eclipsei totale de Lună, dar şi vizionarea planetelor: Jupiter, Saturn şi Marte.

Aproximativ 100 de persoane, copii, tineri şi adulţi, printre care şi pasionaţii de astronomie, membrii Clubului de astronomie al Casei de cultură din Bocşa s-au adunat în parcul din faţa Primăriei oraşului din Montana şi în Parcul Pescăruş din Româna, în speranţa observării astrului nocturn şi a planetelor.

Cărăşenii nu au reuşit însă să urmărească cea mai lungă eclipsă de Lună a secolului. Cerul mai mult noros nu a permis amatorilor de fenomene astronomice să se bucure de spectacolul cosmic.

Marc Frîncu – profesor şi cercetător, preşedintele Societăţii Române pentru Astronomie Culturală Timişoara – organizatoarea acţiunii a declarat pentru Radio Reşiţa că, momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ea poate avea nuanţe de portocaliu-roşu-cărămiziu. După ora 00.00 Luna iese din totalitate, iar eclipsa se sfârșeşte după ora 02.30. Totalitatea durează 103 minute. Este  cea mai lungă eclipsă de Lună din secolul XXI, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047. Totalitățile vor avea atunci o durată de câte 102 minute. Următoarea eclipsă de Lună, vizibilă şi din România, va avea loc în luna ianuarie a anului viitor.

Hardy Cvoica a urmărit evenimentul şi consemnează:

Fenomenul astral putea fi observat de pe aproape întreg teritoriul Europei (inclusiv România), Asiei, Africii, Americii de Sud şi Orientului Mijlociu. În schimb, nu a putut fi văzută din Statele Unite ale Americii şi nici din Canada susţin astronomii. (Hardy Cvoica)