[FOTO-VIDEO] Schimbări geografice în România: Delta se mută în Banat. Cormorani, egrete şi raţe sălbatice pe Bârzava la Reşiţa

Cine ajunge în Banat, cu gândul să vadă locuri deosebite, va avea o mare surpriză. Păsări specifice Deltei, precum: egretele, stârcii, cormoranii, corcodeii, chirigiţele, boicuşii, găinuşele de baltă, raţele sălbatice şi-au găsit habitat prielnic în Banat.

Pe râul Bârzava, în cartierul Lunca Pomostului al municipiului Reşiţa, din judeţul Caraş-Severin, au fost identificaţi cormorani, egrete şi raţe sălbatice.

Potrivit specialiştilor, în urmă cu aproape 100 de ani, mlaştinile din Timiş formau o adevărată deltă a Banatului. În câmpia joasă, inundaţiile dese din ultimii ani au transformat zona într-un paradis al florei şi faunei acvatice, unde pot fi văzute o serie de specii de păsări iubitoare de apă.

Egretă pe Bârzava

Pescarii recreativi din Reşiţa reclamă existenţa cormoranilor atât pe râul Bârzava, cât şi pe Lacul Secu din apropierea municipiului. Aceştia constituie o problemă, pentru că distrug habitatul piscicol; cauza prezenţei lor în număr aşa de mare fiind migrarea de la Dunăre spre apele interioare din cauza micşorării volumului de hrană, adică a cantităţilor de peşte din fluviu.

Surse foto/ video: petre dalea şi iosif alexandru pascu

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles