În această seară de luni, 22 martie, în intervalul orar 22:00-24:00 vom asculta, conform tradiției Teatru Radiofonic.

De la ora 22:00  “Mătuşa noastră” de Hans Christian Andersen.

Traducerea şi dramatizarea radiofonică: Sanda Socoliuc.

Regia artistică: Attila Vizauer.

În distribuţie: Mariana Mihuţ, Florin Zamfirescu, Răzvan Vasilescu, Mircea Constantinescu. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Patricia Prundea. Regia tehnică: ing. Luiza Mateescu. Redactor şi producător: Domnica Ţundrea

Înregistrare din anul 2005

Regizorul Attila Vizauer a văzut lumina zilei în Banatul de Munte, în oraşul Oţelu-Roşu şi a împlinit un destin frumos, absolvind două facultăţi: Politehnica şi Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică, secţia Regie, iar din altruismul domniei sale beneficiem cu toţii atunci când vine Vorba de cultura şi ascultăm Teatru Radiofonic.

La 30 de ani a câştigat primul premiu pentru poezie, din partea Revistei Tribuna. Tot atunci, a fost admis la Academia de Teatru şi Film, Facultatea de Teatru, secţia Regie, clasa regretatului Tudor Mărăscu. A iubit dintotdeauna teatrul şi visul i s-a împlinit.

La 40 de ani a câştigat premiul secţiei române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru pentru cea mai bună piesă radiofonică a anului cu “Dumnezeu binecuvântează America” de Petre Barbu. La 50 de ani a fost (din nou) invitat în juriul de preselecţie al galei “Hop”.

După ce am absolvit regia de teatru, realizator la Radio România Cultural fiind, am fost invitat să montez, la Teatrul Național Radiofonic, o piesă premiată la concursul de dramaturgie „Camil Petrescu”, ediția 1997, Dumnezeu binecuvîntează America de Petre Barbu. A fost cu noroc. Versiunea radiofonică a piesei a fost distinsă cu Premiul AICT România pentru cel mai bun spectacol radiofonic. Debutul acesta s-a dovedit a fi o imersiune într-un univers captivant pentru care mi-am descoperit o surprinzătoare vocație-este crezul Maestrului Attila Vizauer.

De la ora 23:00  “O nuntă de pomină” de Arkadi Arkanov şi Grigori Gorin.

Traducerea: Ioana Savu. Adaptarea radiofonică: Radu Stănescu.

Regia artistică: Ion Vova.

În distribuţie: Tamara Buciuceanu-Botez, Dem Rădulescu, Gheorghe Dinică, Mariana Mihuţ, Nicolae Neamţu-Ottonel, Dumitru Furdui, Eugenia Popovici, Emil Popescu, Rodica Popescu Bitănescu, Tamara Vasilache, Carol Kron, Gheorghe Oprina, Vasile Florescu. Regia de studio: Crânguţa Manea. Regia muzicală: Livio Bellegante. Regia tehnică: Ion Mihăilescu.

Înregistrare din anul 1968

Ion Vova sau „Domnul Radio”, plecat în veşnicie, acum 10 ani la 7 ianuarie 2011, după doar patru luni de la plecarea bunului sau prieten, Horia Şerbănescu.

Nu sunt o conştiinţă, dar sunt un depozit de istorie; le-am trăit pe toate şi vrând, nevrând le-am trecut prin propria conştiinţă!”, mărturisea regretatul regizor Ion Vova.

Vladimir Ionescu, mai cunoscut ca Ion Vova s-a născut pe 30 septembrie 1917,în  Berlin, unde mama sa, Aglaia Mihăilescu-Toscani, studia canto. A absolvit Academia de Muzică și Artă Dramatică, secția actorie, la clasa profesorului Ion Manolescu, fiind coleg cu Radu Beligan, devenind actor, realizator de emisiuni și regizor artistic la Radiodifuziunea Română.

Ion Vova mărturisea că a făcut un război şi pe urmă vre-o şaizeci şi cinci de ani teatru, o parte pe scândura şi cincizeci şi cinci la Radio.

Pasiunea pentru frumos a început  în liceu, tânărul Vladimir Ionescu, cu pseudonimul Ion Vova, pe care i l-a dat Lucia Sturdza Bulandra, purta uniforma kaki şi număr de culoare galbenă şi mergea la toate spectacolele de teatru. A picat la examenul de la Scoala de Aviaţie de la Mediaş, fiind îndrăgostit platonic de o tânără al cărei nume nu putea fi altul decat Julieta şi care, fireşte, urma cursurile Conservatorului Regal de Muzică şi Artă Dramatică. Ion Vova a fost admis ca student al Conservatorului, din comisie făcând parte marile nume ale teatrului românesc,  Lucia Sturdza Bulandra, Marioara Voiculescu, Maria Filotti, Ion Manolescu.

Era supranumit „Domnul Radio” deoarece a lucrat peste 60 de ani în radio, din anul 1952 ca regizor la Societatea Română de Radiodifuziune, inițial ca regizor de studio, apoi ca regizor artistic unde a realizat peste 1.000 de emisiuni dintre care cea mai cunoscută este Ora veselă, alături de Prietena noastră, cartea, Părinți și copii, Do-re-mi, Legendele Olimpului, Teatru la microfon, Unda veselă, Satira și umorul, Noapte bună, copii!.

A promovat la radio doua generații de actori cum ar fi: Stela Popescu, Alexandru Arșinel, Rodica Popescu Bitănescu, Nicu Constantin și Nae Lăzărescu.

„Urăsc cuvintele «bătrân» şi «pensionar». Nu e o glumă. Ele arată ceva, aşa, ca un final, ca o limită la care am ajuns. Se încheie viaţa… Bătrân şi pensionar… Nu accept să fiu bătrân!”, spunea Vova la 91 de ani. Şi, într-adevăr nu a stat departe de radio nici o zi. A mers la serviciu pana la 93 de ani, cât i-a fost dat să trăiască într-o viaţă de muritor.

A lăsat în fonoteca de aur  montarile sale din Moliere, Shakespeare, Ibsen, Shaw, Vasile Alecsandri, Ion Luca Caragiale, Tudor Musatescu si Mircea Stefanescu.