inundatii Toplet (15)

Comuna Topleț este grav afectată de ploile căzute în ultimele zile în această parte a județului Caraș-Severin, imaginea din locurile afectate fiind dezolantă. Cea mai afectată este Valea Cernei, unde au fost inundate grădinile de la 14 case, iar aproximativ 6 ha de teren arabil se află sub ape, de asemenea fiind afectate drumurile de acces și câteva podețe. Aici, apa a intrat în casa unei persoane care nu se poate deplasa, intervenția lucrătorilor Primăriei pentru salvarea persoanei și a bunurilor acesteia făcându-se cu foarte mare dificultate.

O altă zonă afectată este pe valea pârâului Secărștița, care a inundat curtea a două case, beciuri, dar și toate grădinile riverane. Totodată, pârâul Secărștița a afectat podețul liniei ferate de pe magistrala Timișoara-București și a blocat drumul de acces spre terenurile din amonte de Topleț. În comuna Topleț, drumul spre barajul-rezervor a fost rupt în mod controlat pentru dirijarea viiturii, pentru ca aceasta să nu intre în sat, tot în Topleț fiind rupt drumul La Borugi. În centrul comunei se mai văd încă urmele șuvoaielor care au adus aici o cantitate mare de aluviuni.

După cum ne-a precizat primarul Ilie Hașcă, toată comuna Topleț este afectată de aceste ploi, pagubele fiind însemnate. Valoarea pagubelor va putea fi evaluată după oprirea ploii și retragerea apelor, existând locuri care în prezent sunt incaccesibile. Pentru reparațiile care se impun în rezolvarea problemelor create de viituri e necesar sprijinul guvernamental, deoarece bugetul local al comunei Topleț nu dispune de fonduri financiare.

(Paul-Sever Smadu)