[FOTO] Celnic OHEEEI! Făşangul – un obicei vechi de peste o jumătate de secol, “înmormântat” festiv la Anina

Comunităţile etnice trebuie să-şi păstreze limba, portul popular şi cultura şi acest lucru este demonstrat anual, o dovedesc petrecerile de Fășang ce se țin lanț în tot Banatul de Munte.

Dacă la Reșița s-au întâlnit sâmbătă, 25 februarie aproape 300 de petrecăreţi la Balul mascat de Fășang ce a ținut până târziu în zori, în satele croate din jurul Reșiței, a avut loc “mersul cu capra și mascații”,  obiceiuri care i-au atenționat pe localnici că de miercuri – gata cu distracția şi voia bună! Începe Postul Mare la credincioşii de rit romano-catolic.

La Anina, chiar dacă germanii catolici nu mai reprezintă o comunitate foarte mare, ei au demonstrat şi anul acesta că ştiu să se distreze. Alături de alte etnii, dar şi de populaţia majoritară, românii, care le-au preluat obiceiurile și tradițiile, mascați și costumați, zeci de localnici, au defilat pe străzi și au poposit din casă în casă în cartierul Celnic, şi nu ori și cum, ci, în sunet de fanfară.

Alaiul a purtat cu el “păpușa de Fășang” – o momâie din cârpe vechi, denumită Michel ce are rolul de a prelua toate relele lumii și frigul iernii. La final, aceasta este “înmormântată” festiv, iar prin această ceremonie simbolică, moartea şi viaţa, ajută primăvara să vină mai repede. Nu lipsesc din alai mirele, mireasa, popa, milițianul, diacul, crâsnicii, baba cloanța, dracii, vârcolacii și câte alte personaje.

Făşangul, care poate fi tradus ca şi carnaval, reprezintă un ceremonial de primăvară, al comunităţii catolice, cu dată mobilă, care are loc în fiecare an la intrarea în postul Paştilor, obicei legat de revenirea calendaristică a primăverii.

În cartierul Celnic al oraşului Anina, pregătirile de Făşang încep cu cel puțin o lună înainte de data fixată și fiecare participant caută să aibă cea mai originală mască și cel mai frumos costum, confecționat de el pe cât posibil, au declarat pentru Radio Reşiţa organizatorii evenimentului, Sonia şi Florin Kugler, care au preluat şi susţin din nou de peste 13 ani, din fonduri proprii, acest eveniment cu o vechime de jumătate de secol. (Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles