[FOTO-AUDIO] Cehii din Banat şi-au prezentat la Reşiţa tradiţiile şi portul

Reşiţa celebrează multiculturalitatea Banatului Montan printr-un festival al etniilor, aflat anul acesta la prima ediţie.

Potrivit organizatorilor, festivalul ETNICA este felul în care celebrăm multiculturalitatea Banatului Montan, una dintre cele mai variate cultural zone din țară, unde nu mai puțin de 7 etnii trăiesc și se dezvoltă împreună de mai bine de un secol. Românii, cehii, croații, sârbii, rromii, maghiarii și germanii sunt cei fără de care moștenirea culturală a Banatului n-ar fi existat în forma cunoscută azi. Acest eveniment ce se desfășoară pe parcursul a 7 zile va scoate în evidență detalii din viețile tuturor etnicilor ce trăiesc în Banat.

În fiecare zi programul evenimentului cuprinde atât prezentarea şi degustarea de către cei prezenţi a preparatelor culinare tradiționale, specifice etniilor invitate, cât și un program artistic divers, care pune accent pe muzica și dansurile tradiționale ale invitaților la festival.

Marţi, 22 iunie 2021 a fost ziua rezervată etnicilor cehi din Caraş-Severin în colaborare cu Uniunea Democratică a Cehilor şi Slovacilor din România.

Cehii au fost printre ultimele populaţii colonizate în Banat de Imperiul Habsburgic, începând cu anii 20 ai secolului al 19-lea. Din cele nouă aşezări compacte cehe au mai rămas doar şase sate locuite în zona Clisurii Dunării. Este vorba de localităţile: Gîrníc, Sfânta Elena, Bigăr, Ravenska şi Şumiţa în Caraş-Severin şi Eibenthal în judeţul Mehedinţi.

  • Între 18:00 şi 20:00 în foişorul din Parcul Tricolorului, reşiţenii au avut prilejul să deguste preparate tradiționale dulci de la Şumiţa, preparate de Şembera Claudia, din Bigăr de Mleziva Iohana, din Sfânta Elena de Hruza Maria şi din Gîrnic de Bouda Maria.

Claudia Şembera pentru Radio Reşiţa despre produsele culinare ceheşti:

Claudia Şembera
  • De-asemenea din tradiţia populară Iosif Mleziva din Bigăr a prezentat o expoziţie de artă plastică, iar Venţel Mleziva de panoplii din lemn sculptate. Şembera Iosif a arătat celor prezenţi arta confecţionării coşurilor împletite denumite brente.
  • Seara destinată etnicilor cehi din Caraş-Severin s-a încheiat cu un amplu program de dansuri oferit de membrii ansamblului de la Sfânta Elena, coordonat de prof. Klara Jichova, iar formaţia “BOHEMIA”, condusă de Iosif Piecec a încheiat cea de-a treia zi a festivalului.

Seara de miercuri, 23 iunie este destinată etniei maghiare din Banat.

Foto: Radio România Reşiţa

Cele mai citite

Related Articles