Lista completă a trofeelor atribuite în cadrul celor 23 de categorii de premii care au fost decernate la gala Oscar 2021.

Premiile Oscar sunt atribuite în fiecare an pe baza voturilor exprimate de cei aproximativ 9.000 de membri ai Academiei de film americane (Academy of Motion Picture Arts and Sciences – AMPAS).

Cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar a avut loc în noaptea de duminică spre luni la Dolby Theatre şi gara Union Station din Los Angeles.

Gala a fost transmisă în direct de postul american ABC şi a fost difuzată în peste 225 de ţări şi teritorii din întreaga lume.

Prezentăm mai jos lista completă a premiilor decernate la gala Oscar 2021:

Cel mai bun film: „Nomadland”


Cel mai bun regizor: Chloe Zhao („Nomadland”)


Cel mai bun actor în rol principal: Anthony Hopkins („The Father”)


Cea mai bună actriţă în rol principal: Frances McDormand („Nomadland”)


Cel mai bun actor în rol secundar: Daniel Kaluuya („Judas and the Black Messiah”)


Cea mai bună actriţă în rol secundar: Yuh-Jung Youn („Minari”)

Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Another Round” (Danemarca)


Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Soul”


Cea mai bună scenografie: „Mank”


Cel mai bun scenariu adaptat: „The Father”


Cel mai bun scenariu original: „Promising Young Woman”


Cea mai bună imagine: „Mank”


Cel mai bun montaj: „Sound of Metal”


Cea mai bună coloană sonoră: „Soul”


Cel mai bun cântec original: „Fight For You” (interpretat de H.E.R. pentru filmul „Judas and the Black Messiah”)

Cel mai bun sunet: „Sound of Metal”

Cele mai bune efecte vizuale: „Tenet”


Cel mai bun machiaj/ cea mai bună coafură: „Ma Rainey’s Black Bottom”

Cele mai bune costume: „Ma Rainey’s Black Bottom”


Cel mai bun scurtmetraj animat: „If Anything Happens I Love You”

Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „Two Distant Strangers”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „My Octopus Teacher”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Colette”

Premiul umanitar Jean Hersholt: Tyler Perry şi Motion Picture & Television Fund (MPTF)

Sursa: AGERPRES

UPDATE

Ceremonia decernării Premiilor Oscar, care va avea loc săptămâna viitoare, va fi reinventată şi va fi prezentată ca un film, dând câştigătorilor mai mult timp pentru discursuri, iar masca va juca un rol major, au declarat sâmbătă organizatorii evenimentului. Pandemia de COVID-19 a determinat reinventarea spectacolului tradiţional, unde cel mai mare premiu din industria filmului este acordat laureaţilor într-o sală de spectacol, în prezenţa a peste 4.000 de staruri ale cinematografiei şi oficiali din industria filmului.

Ceremonia Premiilor Oscar, care va avea loc pe 25 aprilie, se va ţine în Art Deco Union Station, cel mai mare terminal feroviar din vestul Statelor Unite, în incinta căruia se construieşte o scenă şi unde prezentatorii vor face mai mult decât să deschidă plicurile cu numele câştigătorilor. „Nu va semăna cu nimic ce a fost până acum”, a declarat directorul evenimentului, Steven Soderbergh, care va realiza spectacolul cu Stacey Sher şi Jesse Collins. Steven Soderbergh, regizor al filmului „Contagion” din 2011, a mai spus că pandemia de COVID-19 „a deschis o oportunitate de a încerca ceva ce nu s-a mai încercat până acum”.

Ceremonia va fi realizată ca un film, prezentatorii, printre care Brad Pitt, Harrison Ford şi Halle Berry „jucându-se pe sine sau cel puţin o recentă versiune a lor”.

Anterior, discursurile câştigătorilor Oscar erau limitate la 45 de secunde, dar în acest an câştigătorii vor avea spaţiu mai mare, vor putea spune lucruri personale şi vor putea istorisi întâmplări din viaţa lor particulară sau de scenă.

 Va fi implementat un protocol strict privind testarea pentru COVID-19, iar în ce priveşte purtatul măştii la ceremonie, Steven Soderbergh a dat un răspuns extrem de criptic: „Măştile vor juca un rol foarte important în acest film, masca este punctul central al naraţiunii”.

Nominalizaţii care nu vor putea călători spre Los Angeles vor participa la eveniment prin legături prin satelit din întreaga lume, dar nu vor fi şi apariţii prin Zoom, au mai precizat organizatorii. Evenimentul va fi precedat de un pre-spectacol de 90 de minute, care va include interpretările a cinci piese muzicale concurente, înregistrate anterior pe acoperişul noului Muzeu al Academiei din Los Angeles şi în Islanda”, informează REUTERS.

Istoricul Premiilor OSCAR:

Premiile Academiei Americane de Film, cunoscute popular sub numele de Premiile Oscar, reprezintă un grup de 24 de premii decernate anual de către Academia Americană de Film (AMPAS) în domeniul filmului.

Academia are sediul în Los Angeles, Statele Unite ale Americii.

Prima ediție a Premiilor Oscar (engleză: 1st Academy Awards) a avut loc la 16 mai 1929, fiind organizată în Hotelul Roosevelt din Hollywood de către Academia Americană de Film (Academy of Motion Picture Arts and Sciences, AMPAS). Au fost decernate premii pentru filme care au avut premiera în perioada 1927 – 1928. Gazdă a fost Douglas Fairbanks, președintele AMPAS. Biletele de intrare au costat 5 dolari, 270 de persoane participând la eveniment. Actorii au ajuns la hotel în mașini de lux, mulți fani așteptându-i în fața hotelului. Premiile au fost create de Louis B. Mayer, fondator al Louis B. Mayer Pictures Corporation (în prezent fuzionată în Metro-Goldwyn-Mayer).

Acesta este singura ceremonie a premiilor Oscar care nu a fost difuzată la radio sau la televiziune.

În timpul ceremoniei AMPAS a prezentat Premiile Academiei (cunoscute în special sub numele de Oscar) pentru 12 categorii. Câștigătorii au fost anunțați cu trei luni înainte de decernare. Unele nominalizări au fost anunțate fără a specifica un film anume, cum ar fi Ralph Hammeras și Nugent Slaughter care au fost nominalizați pentru categoria Cele mai bune efecte inginerești (retrasă ulterior).

Spre deosebire de ceremoniile ulterioare, actorii sau regizorii puteau primi premiul pentru mai multe filme realizate într-un an. De exemplu, Emil Jannings a primit premiul pentru Cel mai bun actor atât pentru „The Way of All Flesh” cât și pentru „The Last Command”. Mai mult, atât Charlie Chaplin cât și Warner Bros. au primit un premiu onorific.

Un aspect interesant este că la prima ediție a Premiilor Oscar au fost două categorii pentru Cel mai bun film: Film excepțional (acum cunoscut sub numele de Cel mai bun film), acordat filmului „Wings” și categoria Producție unică și artistică, acordat filmului „Sunrise: A Song of Two Humans”. Începând cu ediția următoare ultima categorie a fost retrasă, astfel încât Wings este recunoscut ca fiind primul film care a câștigat Premiul Oscar pentru Cel mai bun film.

 Organizația avea în anul 2002 peste 6.000 de membri, toți profesioniști în diverse specialități ale cinematografiei, și anume producători, regizori, actori, directori și editori de imagine, sunetiști, precum și mulți alții.

Premiile, care constau din copii aurite ale aceleiași statuete, cunoscută informativ și ca Oscar, se acordă pentru 24 de categorii diferite, pentru varii merite artistice și tehnice din industria filmului, recunoscând excelența din anul anterior, așa cum a fost votat de membrii Academiei.

Numele oficial al premiului este Academy Award of Merit, deși denumirea sa populară este Oscar.

Statueta, reprezentând un bărbat stilizat în poziție verticală, cu mâinile împreunate la nivelul pieptului, a fost realizată prima dată de sculptorul George Stanley după un desen a lui Cedric Gibbons, fiind prima dată prezentată în 1929 la un dejun privat oferit și găzduit de Douglas Fairbanks la Hollywood Roosevelt Hotel.

Prima ceremonie televizată a fost cea din 1953, iar în prezent este difuzată în mai mult de 200 de țări.

Premiul Oscar este cea mai veche ceremonie de premii, cu echivalentele său, Emmy în televiziune, Tony în teatru și Grammy în muzică fiind modelate după acesta. Este considerat a fi cel mai prestigios premiu din cinematografie, urmat de Globul de Aur.

Sursa:wikipedia