[Foto] „Cârlanul nărăvaş” a rupt zăbala!

ponta 1
La doar 43 de ani şi aproape două luni, premierul demisionar al Românie Victor Ponta are în spate o carieră profesională şi politică de excepţie: în 1995 a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București; până în 1998 a fost procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București, iar între 1998 și 2002, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, secția Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică; între 2000 și 2001 a ocupat funcția de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor; în iulie 2003 a obținut titlul de doctor în drept din partea Universității din București cu teza intitulată Curtea Penală Internațională. Îndrumătorul științific al lucrării a fost Adrian Năstase, atunci premier în funcție.
A intrat în politică în 2001 la invitația lui Adrian Năstase, căruia i-a fost asistent la catedra de Drept Internațional Public. Adrian Năstase i-a remarcat curajul politic și i-a propus un rol în Guvernul României: șef al Corpului de Control al Guvernului. În februarie 2010, Victor Ponta a candidat la președinția Partidului Social Democrat, cu un mesaj de înnoire, dinamizare şi regăsire a identităţii social-democrate a partidului și a fost ales noul lider al formațiunii.
În perioada 2001–2004, în timpul guvernării PSD, Ponta a fost secretar de stat, șeful Corpului de Control al Guvernului. A fost numit în funcție în 4 aprilie 2001, după care, la data de 2 mai 2001, Corpul de Control și Anticorupție al Guvernului s-a transformat în Corpul de Control al Primului-ministru, printr-o decizie a premierului de la acea dată, Adrian Năstase. Ponta a rămas în această funcție până la 8 martie 2004, atunci când, în urma restructurării Guvernului, a devenit ministru delegat pentru controlul implementării programelor cu finanțare internațională și urmărirea aplicării acquis-ului comunitar.
În 2008, în primul guvern Boc, Victor Ponta a fost ministru delegat pentru relația cu Parlamentul. În această perioadă, Ponta a avut o activitate critică la adresa executivului din care făcea parte, precum și poziții critice legate de adoptarea de coduri juridice prin asumarea răspunderii guvernului, asumare pe care o considera o strategie politică a președintelui Traian Băsescu.
În 2004, Victor Ponta a devenit unul dintre cei mai tineri parlamentari români, fiind ales membru al Camerei Deputaților. Din decembrie 2004 este deputat PSD de Gorj, iar în urma alegerilor parlamentare din noiembrie 2008, Victor Ponta este ales pentru a doua oară deputat de Gorj, în colegiul uninominal nr. 6 din Târgu Jiu.

A devenit vicepreședinte al Camerei Deputaților în septembrie 2006. În timpul guvernării Tăriceanu, Victor Ponta a susținut introducerea votului uninominal. Astfel, adept al sistemului propus de Pro-Democrația, a negociat în numele PSD în primăvara lui 2007 introducerea acestui tip de scrutin agreat inițial de toate partidele.
În urma căderii Guvernului Ungureanu, ca rezultat al adoptării moțiunii de cenzură propusă de Uniunea Social-Liberală, în luna mai 2012, Victor Ponta a fost învestit în funcția de prim-ministru al României și în fruntea guvernului, devenind astfel cel mai tânăr prim-ministru din Europa. Printre măsurile de guvernare luate de premierul Victor Ponta încă din primele zile de la preluarea mandatului se numără: creșterea salariilor bugetarilor până la nivelul lor din 2010, returnarea eșalonată a contribuțiilor la asigurările de sănătate, care au fost reținute pensionarilor în timpul guvernelor anterioare — Boc și Ungureanu.
În 2014 și-a depus candidatura pentru alegerile prezidențiale din 2 noiembrie. Câştigă primul tur cu 10 procente faţă de Klaus Iohannis, dar pierde al doilea tur, în urma unor demonstraţii în marile oraşe, în care se scanda “Ponta, nu uita, România nu te vrea”, “Jos corupții” și “Corlățean, demisia” ca urmare a cozilor din secţiile de votare din diaspora din primul tur.
În octombrie 2006, s-a căsătorit în China, cu Daciana Sârbu, viitor europarlamentar român și fiică a politicianului PSD Ilie Sârbu. Are un băiat din prima căsătorie (cu Roxana Ponta) și o fată din a doua căsătorie.
“Cârlanul nărăvaş”, cum l-a denumit Ion Iliescu, sau “Il dottore” cum i-a spus Traian Băsescu, Victor Ponta a demisionat anul acesta din funcţia de preşedinte al PSD, după aproape 6 ani, fiind cel mai longeviv preşedinte al Social Democraţilor. În urma protestelor din capitală din 3 noiembrie, la care au participat aproximativ 25 de mii de persoane, Victor Ponta a demisionat, afirmând: “…în anii de politician am rezistat la orice bătălie cu adversarii politici însă nu mă bat cu oamenii”. A fost cel de-al 11-lea premier al României, din care doar 3 au reuşit să-şi ducă mandatul până la capăt: Nicolae Văcăroiu, Adrian Năstase şi Călin Popescu Tăriceanu. Iubit de unii, duşmănit de alţii, Victor Ponta rămâne deputat de Gorj şi premier intermimar până la formarea unui nou cabinet.

Dan Agache

De același autor

Related Articles