[FOTO] Cărăşenilor le pasă: Numărul donatorilor de sânge a crescut cu peste 20%

O nouă Campanie de donare de sânge finalizată cu succes la Reşiţa.

Acţiunea de donare de sânge, parte a campaniei „Împreună dăruim viaţă”, organizată de Asociațiile Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte şi „Oameni cu suflet” din Reșița a ajuns la final. Pe parcursul a două săptămâni, peste 60 de donatori au răspuns pozitiv campaniei desfăşurată la Centrul de Transfuzie Sanguină din municipiul de pe Bârzava, a precizat pentru Radio Reşiţa medicul Rodica Neaga – directorul instituţiei:

Campaniei i s-au alăturat cărăşeni, tineri şi adulţi, din toate colţurile judeţului:

Concluziile la cald le aflăm de la părintele Mihai Ciucur, coordonatorul evenimentului:

Medicul Rodica Neaga a mai spus că, mobilizarea cetăţenilor a dus la ameliorarea situaţiei în ceea ce priveşte stocul de sânge. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguină a subliniat că, acţiunea a ameliorat necesarul de sânge, dar nevoie în prezent mai este de grupa A2 pozitiv, dar şi B3 şi AB 4 negativ, restul grupelor fiind acoperite într-o oarecare măsură.

Condiţii pentru a putea dona:
Persoanele care doresc să doneze trebuie să aibă cartea de identitate şi micul dejun luat – un mic dejun uşor, alimente fără multe proteine şi grăsimi – lactate degresate, piept de pui, cereale integrale, fructe şi legume, o ceaşcă de ceai sau cafea uşor îndulcite. Nu se fumează înainte şi după donare cu o oră.

E important de ştiut: pentru a deveni donatori de sânge, cei interesaţi trebuie să îndeplinească minimum următoarele condiţii: să aibă între 18 şi 60 de ani; greutatea corporală cuprinsă între 50 şi 100 kg (femeile), 60 şi 110 kg (bărbaţii; să nu fi suferit intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni; nu pot fi femei însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală; să nu consume grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 24 de ore înaintea donării; să nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii.

(Hardy Cvoica)

Cele mai citite

Related Articles