Bănăţenii pot ajunge în Serbia şi cu bacul, traversând Dunărea. Prima cursă a bacului Baziaş 4 va fi luni, 30 decembrie, de la ora 09:00, cu plecare din Moldova Nouă. Următoarea va fi în 2 ianuarie și începând cu această dată, bacul Baziaș 4 va funcționa zilnic.

Primarul Adrian Torma este încrezător în acest proiect implementat împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin și municipalitățile Golubac și Veliko Gradişte.

„Sădim o sămânţă în dezvoltarea turismului în Clisura Dunării de Banat. Noi cei din Moldova Nouă ne mândrim că facem parte din Banat şi ne bucurăm că mulţi timişoreni vin la noi în zonă. A fost un proiect iniţiat în 2009, cu multe greutăţi, cu multe modificări, dar uite că reuşim să-l finalizăm. Sper ca această mică sămânţă să devină un reper în Clisura Dunării”.

Punctul vamal se află în fostul port industrial Moldomin în zona Desecare. Ambarcațiunea va traversa Dunărea de două ori pe zi, iar durata călătoriei este de numai o jumătate de oră. La timona bacului Baziaș 4 este căpitanul Florin Bolboc, un marinar cu o experienţă de 35 de ani pe Dunăre, dar care a navigat și pe toate apele interioare din Europa.

„Este o şansă teribilă. Eu o numesc bucla de aur. Turiştii vor putea să traverseze în Serbia şi să vină înapoi în România pe la Drobeta Turnu Severin. Acest circuit ridică enorm şansa de a se dezvolta turismul în zonă”.

Informaţii privind cursele cu bacul se pot obţine la numărul de telefon 0767 448 947. Tot acolo se pot face şi rezervări pentru grupuri organizate.

Consiliul Județean Caraș-Severin a realizat proiectul tehnic pentru construirea Punctului de Trecere a Frontierei de la Moldova Nouă, a finalizat achiziția bacului de trecere Baziaș 4 și pontoanele de acostare ale acestuia, Baziaș 2 și 3. Tot în responsabilitatea Consiliul Județean a fost și derularea procedurii de avizare a Punctului de trecere a frontierei nou creat în cadrul proiectului.

Lucrările de construcție, achiziția și dotarea obiectivului de investiții și drumul de legătură cu DN 57 la Moldova Nouă au fost în responsabilitatea Primăriei orașului Moldova Nouă. Partenerii sârbi, municipalitățile Veliko Gradiște și Golubac au realizat lucrările de construcție a drumului de legătură la Usije pentru feribot, precum și drumul de legătură între Usije și Veliko Gradiște.

Bacul Baziaș 4 este dotat cu două motoare, are o lungime de 33 de metri şi o lăţime de 17 metri,  poate transporta 20 de mașini și 50 de persoane, iar tarifele vor fi cuprinse între 20 și 120 de lei.

Turiştii au posibilitatea de a alege mai multe trasee pentru a ajunge la  obiectivele turistice:

– între Usjie și Golubac – Oras – 7 km;

– între Usjie și Golubat – Cetate – 9 km;

– între Usjie și Veliko Gradiste – Oras – 14 km;

– între Usjie și Veliko Gradiste – Lacurile de Argint – 17 km;

– între Usjie și Autoastrada, legătură cu Grecia-Italia-Austria-55 km;

– între Usjie și Vama Porțile de Fier-Clisura pe partea Serbiei – 110 km;

– între Usjie și Smederevo – 70 km;

– între Usjie și Beograd – 124 km.