[FOTO-AUDIO] Înainte de intrarea în Postul Paştilor, maghiarii din Banatul de Munte, alături de germani, români şi sârbi au sărbătorit la superlativ Balul de Fărşang

Între Bobotează şi intrarea în Postul Mare, germanii şi maghiarii din Banatul montan, se distrează aşa cum o făceau odinioară şi strămoşii lor.

O nouă ediţie a balului costumelor – una din cele mai îndrăgite manifestări ale etnicilor maghiari din Banatul montan, cu o tradiţie de câteva sute de ani, s-a desfăşurat în acest sfârşit de săptămână la Reşiţa. Etnia maghiară din municipiul de pe Bârzava continuă astfel tradiţia strămoşilor lor de pe aceste meleaguri. Emese Nemeth – membru în Asociaţia culturală „Platanus” a precizat pentru Radio Reşiţa că, acest eveniment are loc peste tot în comunităţile maghiare din România, înainte de intrarea în Postul Paştilor, iar tradiţiile se preiau şi se transmit de la o generaţie la alta în fiecare an. În municipiul de pe Bârzava este pentru a XX-a oară că se organizează anul acesta balul mascat.

În seara aceasta ca în fiecare an de două decenii încoace, UDMR cu Asociaţia culturală „Platanus”, organizează balul de Fărşang în cadrul căruia avem obiceiuri cu măşti, participarea corului „Ghiocelul”, sceneta „Ţiganiada” şi o muzică foarte plăcută. Ne bucurăm foarte mult că în seara aceasta ne-au onorat cu prezenţa şi fraţii noştri germani. Suntem foarte fericiţi că oamenii au venit în număr aşa de mare la acest eveniment„.

Nemeth Emese

Cum s-au distrat cărăşenii prezenţi, ce măşti şi-au confecţionat şi ce reprezintă evenimentul la care participă am aflat de la unii dintre ei:

Vox participanţi

Ambientul orchestral a fost asigurat de formaţia „Asyncron” din Tormac, judeţul Timiş, o prezenţă perenă la balurile organizate de etnicii maghiari din Caraş-Severin.

În timp ce maghiarii au organizat tradiţionalul „Bal de Fărşang”, etnicii germani vor sărbători marţi, 11 februarie de la ora 16.00 la sediul Forumului German din Reşiţa „Sărbătoarea Tăiţeilor” şi în 22 februarie, marele Bal Mascat.

De același autor

Related Articles