[FOTO-AUDIO] Eveniment spiritual la Caransebeş! Catedrala Episcopală şi-a sărbătorit hramul

Catedrala Episcopală din Caransebeș și-a sărbătorit hramul, astăzi, în duminica Tomii. Un sobor de ierarhi, preoți și diaconi s-au rugat alături de credincioșii care au venit în această zi să participe la Sfânta Liturghie. Înaltpreasfintitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaei, PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria și PS Nestor Hunedoreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Cuvântul de învățătură a fost rostit de Părintele Arhiepiscop Teodosie, care a vorbit despre încredințarea Sfântului Apostol Toma că Mântuitorul a înviat. La bucuria hramului au luat parte și oficialități locale. În acest an a fost posibilă continuarea tradiției de a organiza hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș într-un mod festiv, dar totuși cu anumite reguli de igienă și distanțare fizică, datorate contextului pandemic. Răspunsurile liturgice au fost date de cvintetul Anatoly al Filarmonicii din Brașov.

După Sfânta Liturghie a fost lansat albumul aniversar „Catedrala Episcopală din Caransebeș – mărturia unui vis împlinit”. Acestă carte-album a fost prezentată de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.Într-un mod restrâns a fost prezentat în fața Catedralei după sfânta slujbă și un moment artistic de promovare a folclorului tradițional bănățean.

Sărbătorirea hramului catedralei caransebeşene a deschis seria acţiunilor programate în cadrul Zilelor Credinţei şi Culturii în Episcopia Caransebeşului. Despre acest mare eveniment a vorbit Preasfinţia Sa Lucian, Episcopul Caransebeşului:

Înalţii ierarhi chemaţi la marea sărbătoare au participat la oficierea Sfintei Liturghii şi au vorbit credincioşilor despre semnificaţia momentului. Înaltpreasfintitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului:

Ascultaţi cuvântul Înaltpreasfinţitului Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului:

Prima dorinţă de a ridica la Caransebeş o catedrală episcopală a aparţinut patriarhului Miron Cristea. Piatra de temelie a fost pusă după mulți ani la data de 27 octombrie 1996. După multă trudă din partea tuturor celor implicaţi, cu ajutorul lui Dumnezeu şi cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, în 12 septembrie noua catedrală a Caransebeşului, cel mai de seamă aşezământ bisericesc al credincioşilor ortodocşi din Banatul de Munte a fost sfinţit. Părintele Patriarh i-a dat și al doilea hram pe „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”.

De același autor

Related Articles