[FOTO-AUDIO] Despre „Reșița 250” la “Prietenul de la 20:20’’ cu Erwin Josef Ţigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa!

Frecvenţele radioului reşiţean semnifică 24 de ore din 24 ACASĂ pentru toţi ascultătorii, indiferent că sunt din ţară sau din afara graniţelor. Împreună suntem o familie ce ţine candela cuvântului aprinsă cu bucurie.

În această seară de sâmbătă, 22 mai, la emisiunea “Prietenul de la 20:20’’   ne întâlnim cu un Senior al culturii reşiţene, Erwin Josef Ţigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin şi al Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa,  prieten şi colaborator al radioului reşiţean.

 Erwin Josef Tigla , Ada D. Cruceanu, Centrul UBB, Demokratisches Forum der Banater Berglanddeutschen , UZPR FilualaStefan NACIU, Caraș-Severin, Asociatie Germană de Educație a Adultilor Reșița au reuşit să pună pe roate  Proiectul REȘIȚA 250, care merge mai departe!

 „Proiectul având marca Reșița: 250 de ani de industrie, care a debutat în prima zi a anului jubileului, la 1 ianuarie 2021, acum fiind în derulare etapa a II-a și a III-a, a ajuns la mijlocul său. 50 de personalități consacrate și 50 de personalități în devenire / consacrare cu un DA la inițiativa noastră de a răspunde la cele două întrebări legate de Reșița noastră cea dragă. Reamintim faptul că inițiatorii acestui proiect sunt dr. Ada Cruceanu-Chisăliță și Erwin Josef Țigla, el desfășurându-se sub patronajul Centrului Universitar din Reșița al UBB, al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, al Forumului Democratic al Germanilor din jud. Caraș-Severin, al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, al revistei „Reflex: Artă – Cultură – Civilizație”, al Societății  „Metarsis: activități și servicii de cultură urbană și artă contemporană” Reșița și al Filialei Caraș-Severin „Ștefan Naciu” a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, demonstrând încă o dată, că împreună se pot realiza lucruri frumoase… Afișul și logo-ul proiectului au fost concepute și realizate de artistul plastic reșițean Bogdan Piperiu, astăzi trăitor în Tuttlingen / Germania.

În prima etapă (1 – 16 ianuarie 2021) au răspuns invitației noastre de a răspunde la două întrebări: Hugo Eduard Balazs, Steriana Aurelia Bogardo / Stela Enache, Aloisia Bohn-Fabry, Doina Dascălu-Bogdan, Dan. D. Farcaș, Maria Gheorghiu, Rudolf Gräf, Dimitrie Grama, Werner Henn, Mircea Hohoiu, Helmut Kulhanek, Mircea Martin, Daniel Onaca, Anton Schulz, Ioan Ernest Stendl și Marius Țeicu în categoria personalităților consacrate, precum și Lavinia Bârlogeanu, Diana Cuzmanovici-Bogea, Florin Deaconu, Vlad Elian Duca, Silvia Fierăscu, Lorena Garoiu, Rudolf Gräf jr., Ionuț Alexandru Hergane, Andrei Hoduț, Andreea Kremm, Bogdan Piperiu, Paul Gabriel Sandu, Oana Raluca Topală, Carla Troner-Negrea, Attila Varga și Walter Woth, ca făcând parte din categoria personalităților în devenire / consacrare.

În etapa a II-a au răspuns până în prezent întrebărilor noastre Jan Cornelius, Dan Doman, Daniel Goiți, Gheorghe Jurj, Iosif Corneliu Mureșanu, Francisc Potmischil, Silviu Rogobete, Robert Stupak și Teodora Ungureanu-Cepoi în categoria personalităților consacrate, precum și Mihai Andrei Cheregi, Sabin Dorohoi, Yvonne Hergane, Cătălin Iacob, Cristina Igrișan, Ovidiu Iovanel, Árpád Cristian Kurta, Camelia Mingasson și Cosmin Morariu ca făcând parte din categoria personalităților în devenire / consacrare.

Reamintim cele două întrebări:

1. Ce înseamnă pentru Dumneavoastră Reșița la împlinirea a 250 de ani de industrie, sărbătoriți la 3 iulie 2021?

2. Ce gânduri trimiteți Reșiței și locuitorilor ei în an jubiliar?

Personal vă mărturisesc că sunt emoționat la citirea fiecărui mesaj primit. Ele reprezintă în ansamblul lor dragostea și apartenența la locul natal, la oamenii acestor locuri, oriunde ar trăi în prezent: acasă sau pe toate meridianele lumii. Și sunt mesaje care demonstrează că tot ce ai luat cu tine de acasă, oriunde te vei afla, îți va dăinui în suflet până în ultima clipă. Acel înscris în certificatul de naștere îți este întipărit în adâncul inimii, aparții acestor locuri cu trup și suflet. Peste ani și ani, aceste mărturisiri pe care le vom cuprinde într-o carte dedicată jubileului vor rămâne drept dovadă-document pentru ce va fi după noi…

Vă mulțumesc în numele inițiatorilor și colaboratorilor pentru mărturisirile trimise, pentru dragostea pe care o purtați în suflet Reșiței natale și vă îndemnăm să ne fiți aproape și pe mai departe! Cu toții facem parte din marea familie a noastră, a tuturora, a celor care sărbătorim cu sufletul Reșița, la 250 de ani de industrie”, ne mărturiseşte , printre altele,  Erwin Josef Țigla , invitatulk emisiunii “Prietenul de la 20:20’’.                                      

Despre Iubire şi Credinţă în aceste vremuri de grele încercări pentru întreaga umanitate, despre solidaritate şi speranţă, mărturisiri de suflet făcute în ceasuri de mare încărcătură emoţională pentru toţi ascultătorii Radio România Reşiţa!

Erwin Josef Ţigla este, înainte de orice demnitate socio-profesională, un om de onoare, un spirit ce desăvârşeşte memoria lumii cu frumuseţea Banatului de Munte!

Implicarea sa, de foarte mulţi ani, în organizarea celor mai frumoase evenimente culturale şi sociale în judetul nostru, confirmă ceea ce mărturiseşte: “Menirea mea este de-a activa pentru sufletul omului.”

Rămâneți ACASĂ pe frecvenţele 105.6 FM şi 91,9 FM – 92,8 FM pentru ascultătorii din Clisura Dunării, sau pe radioresita.ro, ori pe telefon, indiferent că este fix sau mobil, sunând la numărul 031.504.04.34, apel cu tarif normal, puteţi asculta oricând şi de oriunde Radio Reşiţa.

INTERVIU REALIZAT DE Anca Bica Bălălău

De același autor

Related Articles