[FOTO-AUDIO] Cu mic şi mare la Nocturna Bibliotecilor

IMG_2803

Bibliotecile din Reșița au devenit ieri un loc ideal de întâlnire pentru copii, părinţi şi bunici, dar şi pentru adolescenţi, un spaţiu în care activităţile creative au fost inspirat puse în valoare, la loc de cinste fiind, totuşi cartea, într-un cadru ambiental propice, mai ales, socializării.

Bibiloteca Judeţeană „Paul Iorgovici” şi-a transformat secţiile de la etajul al II-lea din incinta Casei de Cultură a Sindicatelor într-o adevărată „citadelă culturală”, cei mici luând cu asalt acest etaj unde s-au instalat ateliere de „face painting” şi modelaj baloane cu participarea voluntarilor de la Asociaţia „Cogito”. Grupa mică de la formaţia de dansuri populare germane „Enzian” a oferit o mostră artistică în aplauzele celor prezenţi într-o efervescenţă a bucuriei, deşi spaţiul nu le-a permis să se desfăşoare întocmai cu demonstraţia pregătită, iar pe un alt culoar s-au înşirat tinerii pasionaţi de fotografie pentru a admira lucrările Salonului Naţional de Artă Fotografică Etnografică vernisat la Reşiţa de Foto Club Banatul Montan. Flavian Savescu a prezentat această expoziţie itinerantă, una din lucrările sale fiind chiar premiată cu Medalia de Argint. O altă prezenţă aşteptată de tinerii pasionaţi de literatură S.F. a fost aceea a scriitoarei Lavinia Călina din Caransebeş, romanele sale fiind pe val în rândul iubitorilor genului şi nu numai, după ce s-au bucurat de succes în cadrul Târgului de Carte „Gaudeamus” de la Bucureşti din 2014.

Dacă „Citadela Culturală” a Bibliotecii Judeţene „Paul Iorgovici” a fost deschisă publicului până la ora 24.00, porţile secţiilor Bibliotecii Municipale Reşiţa s-au închis înainte de ora 21.00 însă, spre deosebire de anul trecut, când manifestările s-au concentrat doar într-o filială, aceea de pe Str.George Enescu, (unde anul acesta pensionarii şi-au dat întâlnire pentru a juca şah şi table în ambianţa caldă a cărţilor, secţia fiind şi proaspăt renovată), la această nouă ediţie a „Nocturnei Bibliotecilor” au fost deschise toate centrele din oraş, fiecare având un program atractiv pentru cititorii fideli şi colaboratori. Au fost oferite şi anul acesta diplome pentru donatorii de carte la secţia din Lunca Bârzavei, recitalurile de poezie, muzică, expoziţiile de pictură şi de carte întregind o nocturnă cu activităţi şi manifestări artistice. La sediul central de pe Str.G.A.Petculescu o cititoare a devenit autor de carte, Rodica Mijaiche debutând în „Ora de cultură” pregătită în „Nocturnă”.

Înghesuială mare, aşadar, la „Noaptea Bibliotecilor” din Reşiţa, proiect iniţiat de Asociaţia Naţională a Bibliotecilor din România, la care de doi ani încoace s-au alăturat şi bibliotecile din oraşul de pe Bârzava. (Alexandra Gorghiu)

Lavinia Călina, scriitoare:

Marius Motoşan, şef Serviciu Public Biblioteca Municipală Reşiţa:

Atelier face painting:

Florian Savescu – Foto Club Banatul Montan:

Atelier împletituri-Biblioteca Judeţeană Paul Iorgivici:

Şah şi table la Nocturna Bibliotecilor:

De același autor

Related Articles