[FOTO] Artefacte medievale şi moderne la Reşiţa

IMG_0879

La Muzeul Banatului montan din municipiul Reşiţa a fost vernisată astăzi expoziţia „Arsenalul şi Camera de Arme a Sibiului în perioada medievală şi modernă”, cu exponate ale Muzeului Brukenthal din Sibiu. Între piesele de rezistenţă cu valoare istorică, expuse în vitrinele din cele două săli ale complexului, se regăsesc obiecte de harnaşament printre care câţiva pinteni cu spini datând din secolul al XII-lea, descoperiţi într-o aşezare medievală, la Bratei, în urma cercetărilor arheologice desfăşurate în anii 70.

Evenimentul a fost deschis cu un microrecital, susţinut de „Trio Cameral” din Reşiţa. Despre expoziţia vernisată în sălile muzeului reşiţean, custodele colecţiei de artefacte, dr. Anca Niţoi din Sibiu, a spus: „… sunt expuse cele mai interesante piese care au aparţinut sistemului de apărare din perioada medievală, dar şi o parte dintr-o impresionantă colecţie de arme moderne care s-a constituit la Sibiu, la sfârşitul secolului al XIX-lea. Sunt arme albe, piese de harnaşament, de echipament militar, arme foc, de la archebuzele medievale din secolul XVI, până la armele de vânătoare de sfârşit de secol XIX, dar şi halebarde, arbalete, steaguri de luptă, suliţe, armuri şi cămaşi din zale”.

Publicul, care a călcat pragul muzeului reşiţean, a rămas plăcut impresionat de colecţia de peste 100 de piese din colecţia Muzeului de istorie “Casa Altemberger”:

Expoziţia va rămâne deschisă publicului vizitator până în luna septembrie.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles