[UPDATE] [FOTO/ VIDEO] Ameninţarea pământului, la Reşiţa, continuă! Primarul urbei caută soluţii

alunecare teren resita (2)

O alunecare de teren produsă joi dimineaţă pune în pericol două case şi cele peste 10 suflete, care locuiesc în ele.

Vineri, 16 ianuarie ora 13.00:

Echipele serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei Reşiţa au degajat ieri pământul din jurul fâşiei de teren desprinse şi au efectuat drenajul apei din teren, iar astăzi inginerii topografi au efectuat ridicările în zonă, pentru întocmirea unui proiect, spune şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei Reşiţa, Liviu Gârtoi. Potrivit acestuia, în această după-amiază, geologii se vor deplasa la faţa locului pentru a lua probe de sol şi până la începutul săptămânii viitoare se preconizează întocmirea unui proiect, care vizează construirea a două ziduri de sprijin, pentru a descărca presiunea pământului acumulată în versant, a mai spus Liviu Gârtoi.

 

La faţa locului s-a deplasat şi o echipă a Primăriei municipiului Reşiţa, coordonată de edilul Mihai Stepanescu.

Ora 15.00:

În această după-amiază echipe ale serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă din cadrul Primăriei Reşiţa au fost comasate la faţa locului pentru eliberarea terenului de-alungul conturului fâşiei de teren desprinsă. Din informaţiile oferite de organele abilitate am aflat că geologii care au fost prezenţi la faţa locului au cerut acest lucru şi vor veni mâine pentru a lua probe de sol.  Nu este exclus nici ca primăria să fie nevoită să construiască un zid de sprijin şi să amenajeze un dren pentru evacuarea apelor pentru soluţionarea problemei.

De la proprietarii în cauză am aflat că, de peste 50 de ani de când locuiesc în acele case, nu a fost niciodată o astfel de problemă, să o ia pământul la vale. Doar de acum doi-trei ani de când a fost montată îngropat conducta magistrală de apă potabilă deasupra grădinilor lor, infiltraţiile au devenit pe zi ce trece tot mai accentuate, până au început să disloce malurile de argilă şi piatră din care este structurat versantul.

Proprietarii celor două imobile se tem pentru viaţa lor şi a familiilor lor, dar şi pentru agoniseala de o viaţă.

Primăria Reşiţa, proprietarul terenului, este singura în măsură să caute acum soluţii pentru stabilizarea terenului şi protejarea locatarilor de la o eventuală alunecare masivă de teren.

Ora 10.00:

Cetăţenii de pe strada Aviatorilor din municipiul de pe Bârzava s-au trezit că terenul din spatele caselor o ia la vale. Alunecarea de teren a fost anunţată la 112, iar la faţa locului s-au deplasat echipaje ale pompierilor, poliţiei şi jandarmeriei. Sunt ameninţate primele două locuinţe din totalul celor trei de pe stradă. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă din Reşiţa evaluează pagubele, cât de mare este riscul ca terenul să se deplasaze şi mai mult. Nu este exclusă nici varianta ca locuinţele afectate să fie evacuate. Din primele informații reiese faptul că terenul, în suprafaţă aproximativă de 300 mp, s-a deplasat din cauza fenomenului îngheț-dezgheț, dar și din cauza precipitațiilor înregistrate în ultimele luni. Zona unde s-a produs alunecarea a fost izolată, iar Primăria  a solicitat mai mulți experți să studieze fenomenul pentru a putea interveni în zonă.

Reporterul Radio România Reşiţa, Hardy Cvoica, a fost prezent la faţa locului şi consemnează:

 

(Sebastian Dragomir şi Hardy Cvoica)

(Imagine: Doru Marcu şi Tiberius Adam)

Articolul precedentRazie la Lugoj
Articolul următorTelefonul te trimite la răcoare

De același autor

Related Articles