[FOTO-AUDIO] Abilităţi off road într-o arie protejată din Caraş-Severin. Din lipsă de personal, promptitudinea administraţiei parcului naţional este limitată

[UPDATE] Practicile off road ale unor cetăţeni, iubitori de senzaţii tari nu pot fi tot timpul stopate de personalul de teren, insuficient numeric, al ariilor protejate din Caraş-Severin. Ca urmare a imaginilor apărute recent pe una din paginile de socializare, cu privire la surprinderea unui autoturism de teren în apropierea vârfului Semenic din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, administraţia ariei protejate s-a autosesizat. Directorul Nicolae Ifca a transmis pentru Radio Reşiţa că drumul pe care a fost observat autoturismul de teren în data de 2 ianuarie 2021, are un caracter temporar şi deserveşte exclusiv proprietarii de stâne în perioada păşunatului. Şi din lipsa numărului limitat de personal de teren, de doar 8 persoane, nevoit să asigure paza a peste 37.000 de hectare, cazurile izolate de încălcare a legii nu pot fi tot timpul depistate la timp şi surprinse de aceştia:

Nicolae Ifca

Nicolae Ifca a mai subliniat că, pe suprafaţa parcului sunt amplasate panouri informative cu regulile şi restricţiile de vizitare a ariei protejate, iar amenzile de încălcare a acestora sunt cuprinse între 3 mii şi 60 de mii de lei în funcţie de gravitatea abaterii.

***

Ca urmare a imaginilor apărute pe una din paginile de socializare, cu privire la surprinderea unui autoturism de teren în apropierea vârfului Semenic din Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, administraţia ariei protejate cărăşene s-a autosesizat şi a transmis un comunicat de presă redacţiei Radio Reşiţa:

Drumul pe care a fost observat autoturismul de teren în data de 2 ianuarie 2021, are un caracter temporar şi deserveşte exclusiv proprietarii de stâne în perioada păşunatului. Conform OUG 57/ 2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, art. 53, al. (1) constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoane fizice şi de la 25.000 lei la 50.000 lei pentru persoane juridice, accesul şi circulaţia vizitatorilor în extravilan, în habitate naturale, în afara traseelor turistice avizate şi semnalizate ca atare, pe suprafaţa ariilor naturale protejate; (2) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru persoane fizice şi de la 30.000 lei la 60.000 lei pentru persoane juridice, accesul neautorizat cu motociclete, ATV-uri, sănii cu motor, autoturisme sau alte tipuri de autovehicule, pe suprafaţa ariilor naturale protejate, în afara drumurilor publice, a drumurilor forestiere pe care accesul nu este interzis prin semne sau bariere şi a terenurilor special amenajate şi semnalizate în acest scop„, a transmis directorul Nicolae Ifca.

Conform acestuia, APNSCC dispune de un număr limitat de personal de teren,  doar 8 persoane care sunt nevoite să asigure paza a peste 37.000 de hectare, cazurile izolate de încălcare a legii nu pot fi surprinse tot timpul ţinând cont de faptul că personalul de teren trebuie să asigure atât paza şi protecția ariei protejate, cât şi buna administrare a acestuia prin inventariere, monitorizare, întreținere şi igienizare.

În acest context, a mai subliniat Nicolae Ifca, „considerăm binevenit orice ajutor din partea persoanelor responsabile, însoțite de dovezi concludente, astfel încât să putem înștiința organele competente în vederea identificării pentru aplicarea sancţiunilor contravenţionale„.

Administrația parcului a amplasat panouri informative pe drumurile publice şi în zona obiectivelor turistice de pe suprafaţa ariei protejate privind regulile şi restricțiile de vizitare, drept urmare, vizitatorii au obligaţia să se conformeze acestor reguli, iar personalul de teren va intensifica controalele„, a mai precizat directorul Administraţiei Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, Nicolae Ifca.

Sursa foto: facebook Cristian Chioncel

1 COMENTARIU

  1. …dar nu s-a facut niciodata o mobilizare a organelor competente: jandarmi, politisti, rangeri (in Semenic), care sa stopeze aceste debandade cu atv-uri, snowmobile, motociclete in pasunile alpine. Nici jandarmii, nici politia nu ia nicio masura, am vazut de nenumarate ori cat sunt de indiferenti.

Comentariile sunt închise.

Cele mai citite

Related Articles