[FOTO] Episcopia Caransebeșului organizează Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din județ și din țară, în avanpremiera unui secol de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Motto: „Un gând frumos poate fi ca o biserică în care omul îşi odihneşte sufletul”.  Regina Maria a României Mari

Episcopia Caransebeșului organizează, în perioada 18-20 Iulie 2017 în municipiile Reșița și Caransebeș, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte (ITO BM), la care sunt așteptați să participe aproximativ  500 de tineri cu vârste între 14-24 de ani din tot județul Caraș-Severin, dar și delegații din alte județe din țară.

Debutul acestui deosebit eveniment are loc în ziua în care se împlinesc 79 de ani de la de la urcarea pe tronul veşniciei a Reginei Maria a  României Mari și  în avanpremiera unui secol de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, dar și cu ocazia împlinirii a celor 149 de ani de la nașterea pe 18 iulie1868 a primului patriarh al Bisericii Ortodoxe Române,Miron Cristea!

Așadar  evenimentul își propune să puncteze acest moment istoric, dar să și  ofere tinerilor oportunitatea participării la o serie de activități cultural – educative cu caracter duhovnicesc, precum și de socializare, în scopul promovării valorilor Bisericii noastre, dar și ale județului Caraș-Severin. Cu această ocazie  și cu prilejul împlinirii a un an de existență și activitate, ATOR Banatul de Munte invită alături tineri de toate vârstele spre a lua parte la bucuria de a petrece împreună unele dintre cele mai frumoase momente ale proiectului tinereții Banatului de Munte!

„Rugăciunea este locul unde se găseşte Dumnezeu”

În conferința de presă organizată astăzi echipa care stă la baza acestei manifestări de amploare a lansat invitația tuturor reșițenilor de a susține prin prezență acțiunea tinerilor de la ATOR , dovedindu-și astfel încă o dată atașamentul față de valorile Bisericii ortodoxe.

Mulțumind presei locale, dar și Primăriei municipiului Reșița pentru sprijinul necondiționat, părintele Mihai Ciucur, Anita Radics, președintele ATOR și George Lăpădat, purtătorul de cuvânt al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte, au adus un cuvânt de mulțumire I.P.S Lucian al  Caransebeșului pentru susținerea și apropierea tinerilor de Biserică.

„Pentru municipiul Reșița acest eveniment este cel mai mare pe care Biserica îl organizează, cel puțin în ultima vreme.Sunt foarte mulți tineri implicați și prin faptul că programul este unul foarte den, concentrat pe 2 zile la Reșița și o zi la Caransebeș.Acest eveniment arată deschiderea clară a Bisericii ortodoxe către societate.Aș vrea să vă spun că oricât de mult ne-am fi dorit noi instituțional vorbind, fără implicarea Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte acest eveniment nu ar fi luat naștere sau nu ar fi avut farmec”, a declarat cu emoţie părintele Mihai Ciucur.

 Programul ITO BM va debuta marți 18 iulie 2017, ora 17.00 cu festivitatea de deschidere, care va avea loc la Reșița, în Parcul Tricolorului. Începând cu ora 20.00,va avea loc o seară de muzică folk, invitat special fiind cantautorul Cristian Buică.

Ziua de miercuri 19 iulie 2017 va oferi tinerilor participanți posibilitatea dezbaterii unor probleme de actualitate în cadrul unor ateliere de lucru, precum și vizitarea mănăstirii Vasiova. Începând cu ora 17.00, va avea loc ”Procesiunea tinereții” pe traseul Biserica ”Sf. Ap. Petru și Pavel – Bd. Muncii – Intim –Bd. Republicii – Catedrala ”Schimbarea la față”, urmată de conferința cu tema ”Să fii român!” susținută de actorul Dan Puric.

Joi 20 iulie 2017, la praznicul ”Sf. Proroc Ilie Tesviteanul”, tinerii vor lua parte la Sfânta Liturghie arhierească la Catedrala „Învierea Domnului” din Caransebeș, la finalul căreia va avea loc festivitatea de încheiere a întâlnirii.

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte este un eveniment organizat de Episcopia Caransebeșului, cu sprijinul Consiliului Județean Caraș-Severin, Primăriei Municipiului Reșița, Primăriei Caransebeș și al Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte o reverență trecutului glorios al înaintașilor noștri care au realizat România Mare!

Prin această manifestare de amploare , ceea ce ne lăsa moștenire Regina Maria în testamentul său-„Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate.  Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută”, putem considera că merge spre îndeplinire.

Credinţa este născută din recunoştinţă. O minte recunoscătoare aşteaptă în permanenţă lucruri bune, iar aşteptarea devine credinţă. Reacţiunea recunoştinţei asupra minţii omului produce credinţa; şi fiecare val de mulţumiri şi recunoştinţa măresc credinţa.

Epilog: „Rugăciunea este locul unde se găseşte Dumnezeu”.

Anca Bica Bălălău