[FOTO] A căzut cortina peste cea de-a XXVI-a ediție a Galei UNITER,susținută sub motto-ul „Gala UNITER uneşte Teatrul!”

191

În An Centenar, Gala Premiilor UNITER a juns la Alba Iulia. Un loc istoric în care a fost prezentat teatrul românesc de azi. Spectacolul Galei a avut  loc într-un decor istoric, patrimoniul-simbol al Cetăţii Alba Carolina. 

Pe esplanada dintre Catedrala Arhiepiscopală şi Catedrala Romano- Catolică din Alba Iulia, personalități marcante din teatrul românesc au fost premiate în cadrul celei de 26-a ediții ale premiilor UNITER.

Conform statutului Uniunii Teatrale din România, Senatul UNITER acordă în cadrul Galei Premiilor UNITER premiul de excelenţă, premiile pentru întreaga activitate şi premiile speciale.

Pe baza propunerilor primite din partea teatrelor şi a propunerilor membrilor Senatului UNITER, în şedinţa din data de 26.02.2018, Senatul a acordat următoarele premii:

Cel mai bun actor în rol principal: Victor Rebengiuc  pentru rolul Bérenger întâiul din spectacolul “Regele moare”, de Eugène Ionesco, regia Andrei şi Andreea Grosu, care se joacă la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Cea mai bună actriță în rol principal: Mariana Mihuț, pentru rolul Regina Marguerite din spectacolul Regele moare de Eugène Ionesco, regia Andrei și Andreea Grosu la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Premiul pentru debut: Codrin Boldea pentru rolul Laertes din spectacolul „Hamlet”, de William Shakespeare, direcţia de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Metropolis Bucureşti a fost cel care a intrat în posesia premiului.

Cea mai bună actriță într-un rol secundar: Ada Lupu de la Teatrul Vasile Alecsandri din Iași, pentru rolul Fiica din spectacolul Măcelăria lui Iov de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim.

Cel mai bun actor în rol secundar: Zslot Bogdan, pentru pentru rolul Roy M. Cohn din spectacolul serial Îngeri în America(Partea I: „Sfârşitul lumii e aproape” și Partea a II-a: „Perestroika”) de Tony Kushner, direcția de scenă Victor Ioan Frunză la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

 Premiul pentru întreaga activitate

Actriţă: Ileana Stana Ionescu 

Actor: ANTON TAUF

Premiul de Excelenţă: HORAȚIU MĂLĂELE

Cea mai bună regie:Yuri Kordonsky pentru regia spectacolului Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet de Gabriel García Márquez la Teatrul German de Stat Timişoara.

Cel mai bun spectacol de teatru radiofonic:Ovidiu, exilatul de la Pontul Euxin. O biografie poetică dedicată împlinirii a 2000 de ani de la moartea poetului Publius Ovidius Naso. Scenariul de Emil Boroghină după Tristele şi Ponticele, scenariul radiofonic și regia artistică Gavriil Pinte, producție a Societății Române de Radiodifuziune.

Cel mai bun spectacol de teatru TV: Visul unei nopţi de iarnă de Tudor Mușatescu, regia artistică Silviu Jicman, producție a Societății Române de Televiziune (Casa de producţie a TVR)

Cea mai bună scenografie:Helmut Stürmer (decorul) și Ioana Popescu (costumele și desenele în nisip live) pentru spectacolul Incredibila și trista poveste a candidei Eréndira și a bunicii sale fără suflet de Gabriel García Márquez, regia Yuri Kordonsky la Teatrul German de Stat Timişoara.

Cel mai bun spectacol:Rambuku de Jon Fosse, adaptarea Anca Măniuțiu, regia Mihai Măniuțiu la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timişoara.

Premiul Președintelui UNITER Ion Caramitru i-a fost acordat criticului de teatru Marina Constantinescu, directorul Festivalului Național de Teatru.

Premiul pentru critică de teatru:Doina Modola

Critică şi istorie teatrală: SORINA BĂLĂNESCU

PREMII SPECIALE

Premiul special acordat Universității de Arte din Târgu-Mureș pentru contribuţia întregului corp universitar la dezvoltarea vieţii teatrale şi culturale naţionale

Premiul special acordat Festivalului Internațional de Teatru „POVEȘTI” organizat de Teatrul de Păpuși „Prichindel” Alba Iulia, ridicat de Ioana Bogățan.

Premiul special acordat echipei Teatrului Ion Creangă pentru diversitatea și mobilitatea proiectelor dedicate spectatorilor de toate vârstele, în condițiile lipsei unui sediu propriu din anul 2009. Premiul a fost ridicat de Lucian Ghimiși, directorul teatrului.

CONCURSUL UNITER „CEA MAI BUNĂ PIESĂ ROMÂNEASCĂ A ANULUI 2017”. Juriul a desemnat câştigătoare a Concursului piesa 50 DE SECUNDE de DANIEL OLTEAN. Programul Piesa Anului al Uniunii Teatrale din România-UNITER se desfăşoară sub egida şi cu sprijinul Casei Regale a României. Editura UNITEXT a UNITER va publica un volum cu piesa câştigătoare.

Premiul acordat de Consiliul Britanic, prin Nigel Bellingham, Directorul British Council România, centrului Replika, reprezentat de Radu Apostol și Mihaela Michailov. 

Premiul Mecena i-a fost acordat de UNITER lui Steven van Groningen, președinte Raiffeisen Bank.

Motto-ul ediţiei a fost „Gala UNITER uneşte Teatrul!”

Pentru a XXVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, juriul de nominalizări a fost alcătuit din criticii de teatru Ludmila Patlanjoglu, Călin Ciobotari, Alina Epîngeac. Spectacolele care au intrat în atenţia juriului sunt cele care au avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2017.

Juriul final format din Dragoş Buhagiar, Marina Constantinescu, Marcel Iureş, Ana Ularu și Alexa Visarion au decis  premiile.

Felicitări tuturor căștigătorilor și nominalizaților.Laudatio!

Anca Bica Bălălău

Sursa:UNITER