[FOTO] Dan Mirea: “Festivalul Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” va rămâne o emblemă a fiecărei primăveri, la Reșița”

Motto: „ Teatrul este poezia ce se desprinde din carte şi devine omenească”. Federico Garcia Lorca

Teatrul este oglinda vremurilor sau tiparul lor– după cum sună, în diverse traduceri, celebrul citat shakespearian: actorii sunt cronica vie şi prescurtată a vremurilor, iar finalul celei de-a IV-a ediții a Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” a confirmat-o din plin. Cortina a căzut după un maraton teatral în fosta Cetate de Foc, lăsând în urma ei amintiri pline de emoții și un vag regret că mai trebuie să așteptăm un an până la următoarea ediție.


Reșițenii au aplaudat la scenă deschisă trupe din București, Oradea, Lugoj, Târgu Mureş, Serbia, Petroșani, Croația, Sibiu, Reșita și dacă au fost abordate aproape toate genurile teatrale, seara de joi a fost dedicată muzicii, printr-un  concert special dedicat doamnelor și domnișoarelor din municipiu, susținut de către unul dintre numele mari ale scenei de jazz, rock și avant-garde al New York-ului, Dean Bowman din SUA împreună cu invitații săi din Serbia, Bane Gluvakov și Tubacin Band. Alături de artistul american Dean Bowman au evoluat Adi Dolea și Andrei Ghilea, care au completat evenimentul cu romanță, iubire, flori și încântare ”Din dragoste pentru femei”.

„Între teatru şi comorile lumii aş alege teatrul”

Dacă Marcel Iureș a fascinat spectatorii, este greu de spus care dintre spectacolele ce au urmat a fost cel mai bun, fiindcă diversitatea abordării regizorale sau a mesajului teatral au fost diferite în fiecare seară.
Pentru nostalgici mai există șansa de a rememora zilele festivalului prin intermediul expoziției de fotografie „Culoarea din suflet” , realizată de elevii profesorului Savian Săvescu, expoziție ce rămâne deschisă în sala expozițională „Horațiu Vornica” din cadrul Casei de Cultură a Sindicatelor până în data de10 martie, fiind inclusă în programul festivalului .

Dan Mirea, directorul Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” și inițiatorul lui de la prima ediție, ne-a declarat în exclusivitate pentru Radio România Reșița:

,,Transmit tuturor ceea ce simt, nu poate decât să mă bucure acest festival, ne-am aliniat și noi la standardele festivalurilor naționale și internaționale, se pare că ediția din acest an a reușit acest lucru.Oboseala nu se simte, pentru că atunci când faci cu bucurie și când ai o echipă tânără, dar devotată în jurul tău , pentru că mare parte din reușita organizării se datorează tinerilor voluntari, cărora și prin intermediul vostru se cuvine să le mulțumesc.Încheiem Festivalulul Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” așa cum merită spectatorii, cei care înțeleg că deși de foarte multe ori Reșița a fost catalogată ca un oraș muncitoresc, iată că își găsește resursele să reînvie, cel puțin, din punct de vedere cultural și asta mă bucură și mă determină să nu spunem nici că suntem obosiți, nici că a fost ușor sau greu, teatrul este o formă de a te exprima nu doar pe scenă, e o formă de a te exprima și ca spectator, ca om de teatru, iar toată această efervescență din sălile de spectacole nu poate decât să mă onoreze.Cred,  că de acum încolo, acest festival, indiferent care va fi soarta lui, va rămâne ca o emblemă a fiecărei primăveri, aici la Reșița și se cuvenea această șansă acestui oraș.
Cred că la 100 de ani de la Marea Unire noi am reușit să unim spectatorii și să unim artiștii într-un festival ce se bucură de succesul pe care l-ați văzut încă de la deschiderea lui. Vouă, partenerilor noștri media, vă mulțumesc pentru că ați contribuit foarte mult la promovarea și mediatizarea acestui eveniment. Îi salut pe ascultătorii radioului reșițean și le mulțumesc mult de tot pentru că nu sunt doar ascultătorii voștri ne sunt și spectatori. Gânduri frumoase și o primăvară așa cum mi-o doresc mie.”

Seara de duminică a culminat cu prezența pentru prima dată la Reșița a Teatrului Naţional Radu Stanca Sibiu, cu spectacolul „De veghe la Taj Mahal” de Rajiv Joseph,regia artistică Radu-Alexandru Nica. Mesajul acestui spectacol conține elemente istorice și de legendă atingând teme generoase și actuale precum prietenia, scopul artei, al progresului uman, dar și teme sociale, a căror percutanță e perenă. Producția regizată de Radu-Alexandru Nica, cu actorii Cătălin Pătru și Florin Coșuleț, pune în valoare legenda și istoria celebrului mausoleu, prin textul lui Rajiv Joseph și scenografia semnată de Mihai Păcurar, ce îmbină Agra anului 1648 cu actualitatea și inovația. Producția sibiană a avut premiera națională în decembrie, 2017.

Seara s-a încheiat printr-o ceremonie oficială în care managerul Teatrului de Vest, Florin Ionescu și directorul artistic al instituției, Dan Mirea au anunțat căderea cortinei pestea cea de- IV-a ediție a Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă”.

Printre organizatorii Festivalulului Internațional de Teatru ,,Scena ca o stradă” , care s-au alăturat iniţiativei lui Dan Mirea, directorul manifestării, putem evidenția Asociaţia Multiculturală Visions of Dreams România şi Teatrul de Vest Reşiţa, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Reşiţa şi al Consiliului Judeţean Caraş-Severin, dar și suportul material și moral al multor iubitori de teatru care au înțeles că într-o perioadă când populaţia planetei este domninată de conflicte religioase, interetnice, interumane, teatrul rămâne singura soluție ce ne poate atinge sufletul cu bucuria de-a rămâne împreună în cea mai valoroasă şi complicată temă pe care o avem de rescris clipă de clipă:VIAŢA

Radio România Reșița este partener media al Festivalulului Internațional de Teatru „Scena ca o stradă”

Epilog: „Între teatru şi comorile lumii aş alege teatrul”. Maria Filotti

Anca Bica Bălălău

Cele mai citite

Related Articles