[FOTO-VIDEO] EXCLUSIV: De ziua lui, Francisc Vaştag a obţinut un nou titlu: Cetăţean de Onoare al comunei Fârliug !

1101

Francisc Vaştag sau “Diamantul rar”, cel care  a cucerit în ’89 primul titlu de campion mondial la box pentru România, a împlinit astăzi 49 de ani.

Radio România Reşiţa, în calitatea sa  de radio al  oamenilor, care  promovează Valoarea, a fost prezent la eveniment pentru a mărturisi, totodată, prețuirea  ascultătorilor pentru cel mai mare campion de box al tuturor timpurilor, Francisc Vaștag, dar și pentru a transmite în exclusivitate ceremonialul și a-i ura La mulți ani, sportivului.

Ziua campionului nostru care, a adus onoare Banatului de Munte , României şi boxului mondial, a fost sărbătorită într-un mod special de către autorităţile comunei Fârliug, în satul Dezeşti. Astfel, Prefectul judeţului Matei Lupu, prietenul sportivului de o viaţă, Ioan Borduz, Primarul comunei, împreună cu ortacii de vânătoare ai pugilistului, familia sa i-au pregătit o surpriză.

A fost declarat Cetăţean de Onoare al comunei Fârliug,  conferindu-i, la ceas aniversar,  diploma ce atestă aprecierea şi recunoştiinţa pentru întreaga sa activitate ca sportiv, antrenor şi nu în ultimul rând prieten.

Emoţionat, Ioan Borduz i-a înmânat simbolica felicitare, retrăind alături de toţi cei prezenţi amintirea unor clipe similare de acum 20 de ani, când Francisc Vaştag se retrăgea din activitate în aceeaşi locaţie.

La eveniment au fost prezente personalităţi judeţene, locale și Radio România Reșița, partenerul media al evenimentului, în exclusivitate, dar şi foarte mulţi cetăţeni care au vrut să îl felicite de ziua lui pe marele sportiv român, Francisc Vaştag !

Şi Prefectul judeţului, Matei Lupu l-a felicitat pe sărbătoritul zilei:

Ioan Benga: Caraş-Severinul va avea din nou un Liceu cu Program sportiv şi va purta numele lui Francisc Vaştag!

Prezent la eveniment, Inspectorul Şcolar General, prof. Ioan Benga a afirmat că printre proiectele Instituţiei pe care o conduce se află şi reînfiinţarea la Reşiţa a unui Liceu cu Program Sportiv, ce urmează să poarte numele multiplului campion, Francisc Vaştag.

De ziua lui, Francisc Vaştag a obţinut un nou titlu: Cetăţean de Onoare al comunei Fârliug, dar rămâne pentru totdeauna Cetățean de Onoare al inimilor milioanelor de români, pentru care a scris istorie în elita boxului mondial !

Pentru a obţine rezultatele de excepţie, Francisc Vaştag s-a pregătit intens. Beneficiind de o tehnică desăvârşită, urcând în ring cu mentalitate de învingător, a pus presiune pe adversar încă din primele secunde. A fost un adevărat bodypuncher. Loviturile sale rar îşi greşeau ţinta, iar eschivele sale puneau adversarul în dificultate. Trecerea la seniori şi cucerirea primului titlul de campion national a venit ca ceva firesc.

Francisc Vaştag deţine un record de meciuri câştigate la amatori: 385 şi doar 17 înfrângeri. Cu toate acestea nu a făcut pasul spre boxul profesionist.

Cel mai bun boxer român al tuturor timpurilor a fost şi un mare antrenor. Cele mai bune, rezultate ale pugiliştilor români au fost reuşite cu Feri în postura de antrenor coordonator.

În anul 1998 a participat în calitate de antrenor la Campionatele europene, unde  a luat cinci medalii la Minsk. În ’99 a obţinut şapte medalii, a fost cel mai mare rezultat pe care l-a avut România vreodată. Francisc Vaştag a început boxul la CSM Reşiţa, dar a mai activat la Metalul Bocşa, Dinamo Bucureşti, Selena Bacău şi Freedom Star Constanţa. Francisc Vaştag şi cubanezul Teofilo Stevenson sunt consideraţi cei mai buni boxeri mondiali ai tuturor timpurilor la amatori.

Cristina Corocan