[FOTO] 140 de ani de şcoală în Banatul Montan: Întâlnirea generaţiilor la Colegiul Naţional “Diaconovici-Tietz”

Un secol şi patru decenii de activitate în slujba învăţământului din spaţiul Banatului de Munte a marcat vineri, 6 octombrie Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” din Reşiţa.

Cei 140 de ani de la înfiinţarea celei mai vechi instituţii de învăţământ din Reşiţa, unitate şcolară care găzduieşte cel mai nou colegiu naţional din Caraş-Severin, au fost marcaţi prin întâlnirea generaţiilor.

Hardy Cvoica a fost prezent la eveniment şi a stat de vorbă cu absolvenţii:

Personalităţi de seamă, precum: academicianul Dan D. Farcaş, prof. univ. Ion Vela – fost rector al universităţii reşiţene, prof. univ. dr. Dan Ciubotariu – fostul rector al Universităţii de Farmacie din Timişoara, Ioan Licseanu – fost şef al Institutului de Proiectări ICPHR din Reşiţa, Ilarie Buşe – fost comandant al Inspectoratului de Pompieri din municipiul de pe Bârzava,  solista de muzică uşoară Stela Enache, Erwin Josef Tigla – promotor cultural al activităţilor etnicilor germani din Caraş-Severin, profesorii Dolores Weisz, Heidrun Stanciu şi Sonia Maria Chwoika – foşti elevi şi dascăli ai şcolii, jurnaliştii Marius Căruntu şi Gerhard Chwoika, dar şi subprefectul judeţului, Sebastian Purec şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Flavius Nedelcea, au absolvit această unitate de învăţământ în decursul anilor.

O serie de activităţi au organizat cu acest prilej cadrele didactice şi elevii şcolii împreună cu conducerea, desfăşurând de-asemenea mai multe ateliere de lucru pe teme, precum: “Punţi între generaţii”. Cei prezenţi au depănat amintiri şi s-au bucurat că au avut prilejul să se reîntâlnească după 20, 30, 40, 50 sau peste de ani de la absolvire, fie la cursurile de zi, fie la seral.

Unitatea de învățământ, cunoscută de majoritatea reșițenilor sub numele de „Bastilia” a trecut de-a lungul anilor prin mai multe titulaturi, schimbări și transformări, spune Boris Vatzulik:

„… este o istorie lungă. În 1877 au fost puse bazele instituției școlare, iar profilul de atunci era echivalent cu studiile liceale de astăzi. De-alungul timpului a suferit mai multe transformări. Dacă inițial era o școală de fete, mai târziu s-a transformat într-una de băieți, iar mai apoi în școală mixtă. A fost la un moment dat și un  liceu foarte căutat la vremea respectivă cu un anumit caracter de arte și meserii, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial. Începând cu 1948, în urma reformei învățământului s-a transformat în liceu teoretic, în accepțiunea de astăzi. Între timp a mai suferit din nou o serie de transformări, devenind după anii 70 liceu industrial. S-a revenit în anii 90 la liceu teoretic, continuând și astăzi această tradiție”.

În ceea ce privește porecla de „Bastilia”, există mai multe explicații, spune Boris Vatzulik: „Acest nume de alint, să îi spunem așa, se pierde un pic în negura timpului. Probabil datorită arhitecturii clădirii, care seamănă cu o cetate și de aici analogia sau probabil datorită unor rigori, pentru că într-o anumită perioadă era destul de austeră activitatea educațională, nu știu. Sunt mai multe explicații, important e că avem acest nume de alint”.

În prezent la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz” învață peste 700 de elevi, numărul acestora fiind mai scăzut decât în anii precedenți din cauza unei probleme cu care se confruntă majoritate unităţilor din oraş „scăderea populației școlare„, a mai spus Boris Vatzulik.

Amintim că, obiectivul care astăzi găzduieşte cel mai nou Colegiu Naţional din Reşiţa, a fost edificat, în oraşul de pe Bârzava, ca Şcoală Superioară Comunală, la 7 octombrie 1877.

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles