[FOTO] 1 Mai capricios pe Valea Cernei!

Vremea instabilă şi mai ales norii ameninţători de ploaie au făcut ca grătarele să nu mai sfârâie pe Valea Cernei ca în alţi ani, chiar dacă nu sunt puţini turiştii care au venit să petreacă minivacanţa de 1 Mai la cort pe marginea drumului sau în campingurile amenajate!

Care este zona preferată

Cea mai aglomerată zonă este, aşa cum era de aşteptat, la cădiţele de la 7 Izvoare, unde se face baie indiferent de starea vremii! Locurile din campinguri sunt departe de a fi ocupate la capacitate, dar privind fie şi doar după numerele de înmatriculare ale maşinilor, turişti din toată ţara au venit pe Valea Cernei pentru a cinsti aşa cum se cuvine Ziua Internaţională a Muncii! Din nefericire, vremea nu este tocmai favorabilă pentru o desfăşurare în voie, dar nici nu-i împiedică pe cei care vor să se simtă bine înainte de revenirea la… muncă!

Este al treilea an în care vin în acelaşi loc, mi se pare o atmosferă prietenoasă… Astăzi, 1 Mai îl petrecem cu voie bună, doamna e la bere, eu pe lângă casă, că trebuie să rămână cineva şi pe aici! Am adus câinele, am şi o pisică, o persană!… Am grill pe aragaz… foc deschis, nu! Am stingător după mine, Doamne fereşte!, butelia are gaz în ea! Aici n-o să vedeţi foc deschis!“, ne spune un turist din Giurgiu, care a venit pe Valea Cernei pentru o perioadă mai lungă de timp.

Vrem să petrecem 1 Mai într-o zonă mai caldă a României, cu influenţe mediteraneene, numai că – după cum se vede – e la fel de frig ca la Braşov! Astăzi o să stăm la volan, pentru că ne ducem acasă de frig! Nu putem face nimic… nici grătare, nici berică…dacă conducem, s-a terminat tot!”, ne mărturisea un turist venit de la poalele Tâmpei. Pe bucureşteni, însă, nu i-a speriat vremea de pe Valea Cernei, după cum ne spune o tânără venită din Capitală : “Petrecem 1 Mai într-un mod ecologic : facem curăţenie, campăm, facem turism, mergem pe munte… noi suntem oameni cu experienţă montană şi ştim să respectăm şi natura, şi munţii! Să ştiţi că vremea ne-a ajutat… a fost mult mai bine decât am auzit! Am mai rămâne, dacă se poate, dar din păcate trebuie să plecăm din cauza muncii!”

Tot astăzi, Poliţia oraşului Băile Herculane şi Postul de Jandarmi din localitate au organizat  o acţiune de informare a turiştilor de pe Valea Cernei privind Legea 54 din 2012, care reglementează activităţile de picnic. Au fost vizate în principal zonele de pe marginea drumului spre Târgu Jiu unde turiştii au ales să amplaseze corturile, dar şi campingurile autorizate, unde li s-a atras atenţia turiştilor pentru păstrarea curăţeniei.

Paul-Sever SMADU

De același autor

Related Articles