Focar de pestă porcină într-o exploataţie comercială din Timiş

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Timiş anunţă că a fost confirmat focarul de Pestă Porcină Africană în exploataţia comercială de porcine aparţinând SC SMITHFIELD ROM NIA Ferma Voiteni din judeţul Timiş.

În urma examinării probelor provenite de la porcii domestici din exploataţie comercială de suine aparţinând SC SMITHFIELD ROMÂNIA Ferma Voiteni, judeţul Timiş, rezultatul la LSVSA Timiş fiind pozitiv, au fost trimise şi la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti pentru confirmare şi identificare a virusului pestei porcine africane.

După efectuare examenelor de laborator efectuate la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, rezultate fiind pozitive, a fost confirmată Pestă Porcină Africană.

După confirmarea Pestei Porcine Africane a fost convocată sedinţa cu toti membrii CLCB, în urma căreia s-a votat emiterea Hotărârii de aprobare a zonelor de protectie si supraveghere din jurul focarului de PPA, a măsurilor de ucidere imediată sub control oficial şi neutralizare prin metode alternative incinerare / îngropare a materialelor de risc si a aprobării Planului de măsuri în cazul confirmării bolii PPA la porcii domestici din exploatatia comercială SC SMITHFIELD ROM NIA SRL- Ferma Voiteni, judetul Timis.

Pentru protejarea perimetrului contaminaţ în vederea evitării răspândirii virusului Pestei Porcine Africane s-au stabilit cele două zone si anume:

  • o zona de protectie în jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localităţii: VOITEG
  • o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 km, care include şi zona de protecţie, pe raza localităţilor: FOLEA, GHILAD, OFSENITA, DETA, OPATIŢA, DENTA, ROVINIŢA MARE, BIRDA, SÂNGEORGE, BERECUŢA, MĂNĂSTIRE din judeţul Timiş
  • Exploataţii comerciale suine- ferma BIRDA aparţinând SC Smithfield România SRL. In cazul acestei confirmării DSVSA Timiş va lua toate măsurile care se impun în conformitate actelor normative în vigoare, Procedurilor şi Manualului Operational pentru interventia în focarele de pestă porcină africană. Precizăm că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic pentru specia suină.

Cele mai citite

Related Articles