sisteme antiefractieEvaluarea de risc antiefracţie este încă o necunoscută pentru firme şi pentru instituţii, deşi devine obligatorie de la mijlocul lunii decembrie. În preajma sărbătorilor de iarnă, poliţiştii vor începe controalele, iar cei care nu au aceste evaluări riscă amenzi usturătoare. În Caraş-Severin există un singur specialist acreditat de Inspectoratul General al Poliţiei Române, iar la nivel naţional sunt 106. Termenul limită, până la care firmele vor trebui să încheie aceste evaluări, este 17 decembrie.
Hotărârea de Guvern 301/2012 obligă fiecare agent economic să angajeze un specialist în securitate care să efectueze o analiză de risc la care sunt supuse atât bunurile firmei respective, cât şi angajaţii. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Caraş-Severin, Ancuţa Cărbunaru, a precizat că poliţiştii Departamentului de Ordine Publică vor începe controalele la toate firmele din teritoriu, în acest sens.
Astfel, Victor Dan Duma, sigurul specialist în evaluarea nivelului de risc din judeţul Caraş-Severin trebuie, la solicitarea agenţilor econimici, să urmărească, să identifice şi să prevină prin măsuri specifice vulnerabilitatea riscurilor de siguraţă în principal siguraţa la efracţie. Acesta a precizat că nu există până în prezent solicitări din partea administratorilor de firme în vederea evaluarii, ci mai mult curiozităţi, timide, care în mod evident încep cu întrebarea „Cât costă?”. Legat de costul unei astfel de activităţi, nu poate fi precizat sau estimat fiind foarte multe aspecte de care trebuie să se ţină cont, astfel Victor Dan Duma a specificat că o evaluare la o bancă este diferită de una la un depozit. În momentul de faţă, acesta are o discuţie cu o sigură societate, care are mai multe puncte de lucru în Reşiţa, cu privire la acest aspect, dar o evaluare de risc poate dura zile întregi, bineînţeles depinde de complexitatea spaţiului care trebuie analizat a mai precizat Victor Dan Duma.
Pe de altă parte, patronii de firme consideră că obligarea efectuării evaluării de risc în caz de efracţie este un abuz pe care nişte legiuitori îl fac faţă de firme pentru ca doar o anumită nişă comericală să aibă de câştigat. De aceeaşi părere este şi Vasile Paul, un administrator a unei firme de proiectare – construcţii din Reşiţa. Acesta îşi argumentează parerea spunând că o asemena decizie trebuie luată în momentul în care există o concureţă pe piaţa evaluatorilor de risc la securitatea fizică şi când este cu adevărat necesară o asemenea hotătâre. Vasile Paul a menţionat că este un abuz şi pentru că în ceea ce priveşte siguraţa în caz de efracţie, aceasta poate fi rezolvată prin asigurator şi nu consideră necesară o asemena decizie în care, spune el, organele de control să mai strângă nişte bani în bugetul statului prin amenzi care vor fi inevitabile.

Ovidiu Babolea a stat de vorbă cu toate aceste persoane şi a aflat care este situaţia: