[FOTO] Concert de excepţie în centrul civic al Reşiţei, în faţa unui public numeros

concert
Municipiul Reșița s-a alăturat unor orașe importante care găzduiesc manifestări cu ocazia Zilei Cooperării Europene, oraşe precum Milano, Nicosia, Valencia, Strasbourg, Bruxelles, Turku, Copenhaga sau Canterbury.
Marcată oficial în data 21 septembrie, sub motto-ul „La graniţe ne dezvoltăm împreună”, ieri, la Reşiţa a fost sărbătorită „Ziua Cooperării Europene”, oraşul de pe Bârzava alăturându-se celorlalte oraşe europene care găzduiesc manifestări dedicate aceastei zile a comunicării, beneficiare ale programelor de cooperare teritorială, respectiv: Milano, Nicosia, Valencia, Strasbourg, Bruxelles, Turku, Copenhaga şi Canterbury. Este al treilea an când evenimentul este organizat de Agenţia Regională de Dezvoltare Vest din Timişoara, care a implementat Programul IPA de Cooperare Transfrontalieră România – Republica Serbia, în colaborare cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Primăria Municipiului Reşiţa şi Asociaţia Culturală Reşiţa Română.

Organizatorii au oferit reşiţenilor o seară magică, în faţa Consiliului Judeţean fiind amplasată o scenă pentru concertul extraordinar al Orchestrei Filarmonicii „Banatul”. Muzica a răsunat în Piaţa 1 Decembrie 1918, lumea adunându-se cu mic cu mare în Centrul Civic pentru a se bucura de primul concert în aer liber susţinut la Reşiţa de Filarmonica „Banatul”. Dirijată de Peter Oschanitzky orchestra a cântat un program cu lucrări Bizet, Mozart, Edvard Grieg, I.Strauss-fiul, Rossini şi Puccini, în finalul concertului, directorul general al Filarmonicii, Ioan Coriolan Gârboni, invitându-l pe scenă pe dirijorul Corului „Gavriil Musicescu” al Filarmonicii din Iaşi, profesorul şi compozitorul Doru Morariu, pentru a dirija Imnul Europei la pupitrul Orchestrei şi Corului Filarmonicii „Banatul”. Între reprizele de muzică a avut loc o prezentare de modă, pe covorul roşu defilând manechine purtând cu eleganţă şi rafinament costume stilizate de inspiraţie tradiţională româno-sârbe din zona de graniţă, creaţii semnate de Cătălin Botezatu, Milanka Berberovic şi Ruzica Ristic.

Momentul cel mai aşteptat a fost însă îngroparea unei „Capsule a timpului” în curtea Palatului Cultural, după ce au fost citite mesajele unor tineri liceeni din Reşiţa şi din Vârşeţ, gânduri, speranţe şi aspiraţii ce vor fi dezgropate abia după 30 de ani. „Capsula timpului” a fost purtată din Centrul Civic spre lăcaşul special amenajat, pentru a fi sigilată până în anul 2044, de către un alai de tineri cu torţe, unii conştienţi că participă la un moment istoric. A fost, într-adevăr, o iniţiativă spectaculoasă, inedită pentru reşiţeni care, chiar dacă poartă etichetă americană, a emoţionat părinţi, profesori şi elevi, dar şi simpli cetăţeni.

Echipa organizatorilor a mulţumit Reşiţei pentru deschiderea spre un astfel de eveniment, responsabili de feeria din Piaţa 1 Decembrie 1918 fiind Sorin Maxim, preşedintele Agenţiei Regionale de Dezvoltare Vest, Anca Lolescu, directorul Biroului Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Timişoara şi Dani Bardos, consultant resurse umane şi comunicare.

Manifestarea a fost prezentată de Nicolae Dumitru Vlădulescu, directorul Teatrului de Vest Reşiţa, preşedintele Centrului Cultural Reşiţa, în duplex cu poeta de expresie sârbă Liubiţa Raichici, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu a Judeţului Caraş-Severin.

Sorin Maxim, preşedintele Agenţiei Regionale de Dezvoltare Vest:

Directorul general al Filarmonicii, Ioan Coriolan Gârboni:

Compozitorul Doru Morariu:

(Alexandra Gorghiu)

De același autor

Related Articles