Fetiţa muşcată de viperă, sub atenta supraveghere a medicilor de la Spitalul “Louis Ţurcanu”

În ciuda avertismentelor salvamontiştilor montani privind zonele unde putem întâlni vipere în Caraş-Severin, un copil a fost muşcat ieri după-amiază de o viperă în masivul Godeanu. Prima doză de vaccin antiviperin i-a fost administrată fetiţei la spitalul din Caransebeş, fiind transferată apoi la Spitalul Louis Ţurcanu din Timişoara. Cu detalii despre starea de sănătate a copilei, medicul Mihai Gafencu:

“Starea lui este stabilă, este preluat de colegii din compartimentul de chirurgie pentru că mușcătura este la haluce și exista riscul unui numit de noi de profesioniștii chirurgi sindron de compartiment și atunci putea să fie acolo soluționat și degajat. A primit o doză de ser antiviperin și cu a 2-a stăm în așteptare dacă evoluția o va impune.

Dar e în afara oricărui pericol? Nu se poate spune niciodată asta în primelee 24h. Asta este lucru esențial pe care îl faceți acum, să încercăm să avizăm lumea că este cunoscută Valea Cernei cu prezența cel puțin două categorii de vipere una maipericuloasă decât alta și că da, mai ales copiii mici care au curiozitate și explorează lumea din jur, mai neatenți decât adulții, trebuie avizați și trebuie feriti de expunere de acest tip.Părinții să fie foarte, foarte atenți la locurile umbroase, umede de sub pietre”.

Judeţul Caraş-Severin mai are la ora actuală doar 5 doze de vaccin antiviperin. Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa deţine 3 doze iar Spitalul Orăşenesc din Moldova Nouă are 2 doze ce expiră peste 7 luni. Serul deţinut de Spitalul Municipal din Caransebeş a fost administrat fetiţei care a fost muşcată de viperă iar stocul unităţii medicale acum este gol.

Nici spitalele din Oraviţa şi Oţelu-Roşu nu au vaccin antiviperin. Astfel că Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică prin intermediul purtătorului de cuvânt, Daniel Botgros îndemnă managerii de spitale să facă demersurile necesare pentru a intra în posesia acestui ser.

În cazul unei muşcături de viperă, antidotul trebuie administrat în primele 12 ore de la eveniment, în unităţile de primiri urgenţe.

Zonele din judetul Caras-Severin în care întâlnim populatii de vipere sunt Cheile Nerei, Cheile Carasului, Cheile Gârliştei, Valea Beiului, Clisura Dunarii cât şi în staţiunea Băile Herculane. Turistii sunt sfatuiţi să fie foarte atenţi în primul rând la echipamentul adecvat plimbărilor montane.

Cele mai citite

Related Articles