Festivalul Răchiei și al Zacuștii

Ține-mi, toamnă, caii blânzi și birtașii toți flămânzi, și din vinuri fă-mi un râu, cel puțin până la brâu! Cam așa ar suna invitația la prima ediție a Festivalului Răchiei și al Zacuștii, în 23 septembrie, la Hambarul din Muzeul Satului Bănățean, eveniment prin care deschidem oficial toamna.

Viața satului e marcată de două dimensiuni calendaristice ale toamnei: când se fierbe răchia și se face zacusca – Zeul Răchiei și Zeul Zacuștii. Acesta este catharsisul toamnei, acea bunăstare care izvorăște din pământ și se pogoară din ceruri, când omul depozitează în damigene, flașe și borcane tot ceea ce i-a rodit pământul în decursul verii pe care tocmai au risipit-o vânturile.

Pe lângă standurile producătorilor de zacuscă, răchie, cârnaț și murături, vom avea demonstrații culinare cu degustare pentru public, de la ora 14.00: scriitorii timișoreni vor găti un ceaun de zacuscă, bikerii din Timișoara – altul, jurnaliștii timișoreni vor încinge un gulaș de vițel, iar de la Culinaria Banatica vom degusta un gulaș cu varză.

În acest context, prepararea zacuștii depășește condiția de act gastronomic și devine unul ritualic, un gest de recuperare a copilăriei măcar pe moment. Rolul principal al muzeului este de gestionare a memoriei – a patrimoniului imaterial: povești, obiceiuri, tradiții. Și accesarea amintirilor, o nostalgică incursiune în dimensiunea timpului făurit din dragostea necondiționată a bunicilor, a uriașilor care ne-au construit mica noastră veșnicie de atunci, a acelui timp care purta numele nostru personal.

Vă așteptăm cu drag și vă dăm și linguroiul de lemn să amestecați împreună cu noi în ceaune, intrarea este gratuită, transmit reprezentanții Muzeului Satului Bănățean.

Cele mai citite

Related Articles