[AUDIO] Festival pe tărâmul smochinelor din Banat în acest sfârşit de săptămână. Eveniment unic în România şi Europa

smochinePoate puţini ştiu că Sviniţa – o comună mehedinţeană de pe Clisura Dunării, se mai numeşte şi “tărâmul smochinelor”, deoarece aici este unicul loc din România şi chiar din Europa unde de secole smochinii cresc şi rodesc în gospodăriile oamenilor precum corcoduşii din zona Olteniei.

Viceprimarul Nicolae Ilici a declarat pentru Radio România Reşiţa, că Primăria organizează sâmbătă, 3 septembrie cea de-a XVII-a ediţie a Festivalului Smochinelor, o zi cu tradiţionalele concursuri, în care se vor premia cea mai bună dulceaţă de smochine şi cea mai bună ţuică de fruct. Nu vor lipsi manifestările sportive şi culturale, întrecerile de pescuit, muzica populară românească şi sârbească, o mulţime de invitaţi din ţară şi străinătate şi, nu în ultimul rând, comercianţii de bere şi mici.

“Este unicul festival din România şi a ajuns la ediţia a XVII-a. Este un eveniment tradiţional al comunei noastre care cuprinde activităţi sportive şi cultural artistice susţinute de invitaţi şi de formaţia gazdă. Între orele 12.00 şi 16.00 sunt întrecerile sportive: minifotbal, şah, tenis de masă şi darts. Orele 14.30 expoziţia de produse din smochine şi obiecte tradiţionale şi concursurile de dulceaţă şi ţuică de smochine. La orele 19.00 – parada costumelor populare şi program artistic prezentat de formaţii din Kusic/ Serbia, Moldova Veche, Sânnicolau Mare, Belobreşca, Godeanu şi Sviniţa din România. După aceea e balul comun al festivalului.”  

Acţiunile în comună vor debuta de la ora 12.00.

Ca element de noutate, dulceaţa de smochine de Sviniţa este marcă înregistrată la OSIM, în urma demersurilor făcute de primarul Nicolaie Curici, iar acum se fac eforturi şi pentru înregistrarea ţuicii de smochine.

Comuna Sviniţa este singurul loc din ţară şi din Europa unde smochinii cresc în gospodăriile oamenilor. Tocmai de aceea capul de afiş al sărbătorii este competiţia oficială de desemnare a localnicilor care au cea mai bună ţuică ori dulceaţă din smochine. Viceprimarul Nicolae Ilici a spus că, în urmă cu aproximativ 500 de ani, smochinul a fost adus la Sviniţa şi pe insula Ada-Kaleh de către un paşă turcesc.

Putem spune că Sviniţa este un tărâm al smochinelor. Este o zonă unică în ţară şi în Europa. Nu mai există aşa ceva. Aici smochinii cresc precum corcoduşii în Oltenia. Fiecare localnic are smochini roditori, face dulceaţă, face ţuică şi alte produse din acest fruct. Şi noi, Primăria, am plantat 1.000 de smochini printr-un proiect de 70.000 de dolari în anul 2012 şi acum aceştia au dat rod. Clima de aici este cu influenţă mediteraneană şi le prieşte smochinilor. În ceea ce priveşte dulceaţa de smochine de Sviniţa: am înregistrat-o la OSIM şi acum produsul tradiţional este marcă înregistrată”, a precizat viceprimarul Nicolae Ilici.

Pentru că sunt produse rare şi de calitate, un kilogram de dulceaţă de smochine se vinde cu 15 lei, iar un litru de ţuică de smochine poate ajunge până la 50 de lei. Însă preţurile stabilite de producătorii de la standurile ce se vor organiza în centrul comunei şi în curtea şcolii din localitate. Viceprimarul Sviniţei a declarat că la Festivalul Smochinelor vor fi prezenţi invitaţi din localităţi din judeţele Caraş-Severin, Timiş şi Mehedinţi, dar şi oaspeţi din Republica Serbia.

Pe întreaga perioadă a întregii zile de sâmbătă, toţi cei care vor veni la Festivalul Smochinelor vor putea asculta muzică populară de la formaţii culturale din Banat şi din Serbia. Cel mai aşteptat moment al evenimentului va fi concursul prin care juriul va desemna cea mai bună ţuică şi dulceaţă de smochine.

Sâmbătă, la Sviniţa, gospodarii comunei vor prepara la faţa locului, în cazane, dulceaţă şi ţuică de smochine, după specialitatea casei, pentru turiştii care vor veni în zonă şi vor vizita una dintre cele mai vechi aşezări din Banat cu etnici sârbi”, a mai spus Nicolae Ilici.

(Hardy Cvoica)

Foto: arhiva

De același autor

Related Articles