Fericitului episcop martir dr. Traian Valeriu Frențiu, singurul ierarh creștin născut până în prezent în municipiul de pe Bârzava, omagiat la Reşiţa

Ne aducem aminte de nașterea, la Reșița, într-o zi de 25 aprilie (1875), a fericitului episcop martir dr. Traian Valeriu Frențiu, singurul ierarh creștin născut până în prezent în municipiul de pe Bârzava. Tatăl său, Joachim Frențiu, era în acea perioadă preot greco-catolic de Reșița, mama sa fiind Rozalia Frențiu, născută Demeter. În perioada 14 ianuarie 1913 – 25 februarie 1922 a fost episcop unit de Lugoj și de atunci până la sfârșit, episcop unit de Oradea Mare. Între anii 1941 și 1947 a fost numit administrator al Arhieparhiei de Alba Iulia și Făgăraș. Martirul său s-a petrecut în Închisoarea de la Sighet, unde a trecut la cele veșnice în data de 11 iulie 1952, înmormântat fiind în Cimitirul Săracilor din aceeași localitate.

În data de 2 iunie 2019 avea să fie ridicat, pe Câmpia Libertății din Blaj, la cinstea altarelor, alături de ceilalți episcopi martiri ai Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolice din România, de Papa Francisc cu prilejul vizitei acestuia în România.  Artista plastică reșițeancă Viorica Ana Farkas a pictat chipul fericitului episcop martir, acest tablou aflându-se actualmente la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița. El a fost prezent pe Câmpia Libertății la Blaj, cu prilejul beatificării.

Acum doi ani, la 3 iulie 2019, într-o manifestare comemorativă dedicată fericitului episcop martir, dr. Traian Valeriu Frențiu a fost numit „Episcopul de Fier al Reșiței”.

Mai trebuie amintit faptul că în data de 21 aprilie 2012 a fost dezvelit în curtea Bisericii Greco-Catolice „Sfânta Fecioară Maria de la Fatima” și „Sfântul Părinte Papa Ioan Paul al II-lea” din Reșița – Govândari, bustul episcopului martir, realizat de artistul plastic reșițean Petru Comisarschi. Totodată, Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița a realizat până în prezent, cu prilejul mai multor evenimente, două plicuri ocazionale, obliterate cu tot atâtea ștampile de zi.

Fericitului episcop martir dr. Traian Valeriu Frențiu este Cetățean de Onoare post mortem al Municipiului Reșița, din data de 24 august 2011 și de asemenea Cetățean de Onoare post mortem al județului Caraș-Severin, din 4 februarie 2019. (Erwin Josef Țigla)

De același autor

Related Articles