”Fericiți sunt cei ce nu au văzut și au crezut!” Duminica Tomii, la Caransebeș

           Pentru credincioșii din Banatul de Munte, Duminica Tomii a fost una deosebită deoarece Catedrala Episcopală din Caransebeș și-a sărbătorit hramul. În acest an sărbătoarea a început printr-o procesiune de la Catedrala istorică „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” până la la Catedrala cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”. Fiind în anul omagial al sfintelor icoane la procesiune au fost purtate icoane făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din Eparhie, iar binecuvântarea a fost și mai mare deoarece au fost prezente și moaștele Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, aduse din Episcopia Alexandriei și Teleormanului, dar și moaștele Sfântului Mucenic Pantelimon de la Schitul din Caransebeș. Pe tot traseul la care au participat ierarhi, preoți și diaconi, autorități locale și numeroși credincioși, s-a cântat Hristos a Înviat!, precum și pricesne pascale.

Sute de oameni au participat în continuare la Sfânta Liturghie solemnă, oficiată de către ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, înconjurat de un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi. Din soborul de ierarhi au făcut parte: ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Siluan, Episcopul Ortodox al românilor din Ungaria, PS Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, îndemnându-i pe credincioși să caute Împărăția Cerurilor cu gândul curat, smerit și cu inima zdrobită: „Hristos știe gândurile, dorințele noastre, așa cum vedem în evanghelia de astăzi, că El nu s-a întâlnit cu Toma, dar a știut frământările lui. Mântuitorul împlinește toate dorințele noastre care sunt spre mântuire, așa cum i-a împlinit dorința lui Toma, iar cele care nu sunt spre mântuire și care sunt foarte multe, pe acestea nu le va împlini. Noi plecăm de foarte multe ori din sfânta biserică supărați că nu ni se împlinesc multe dorințe ale noastre, dar nu trebuie să ne supărăm pe Hristos, pentru că trebuie să ne punem dorința fierbinte să ajungem la porțile Împărăției lui Dumnezeu, curați, smeriți, cu inimă zdrobită și atunci vom vedea cum Hristos ne va ajuta fără întârziere.

La slujbă a participat domnul Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și identității naționale, secretarul de Stat pentru Culte, Victor Opaschi, precum și autorităţi centrale, judeţene şi locale, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, precum şi sute de credincioşi din localitate şi împrejurimi, înveșmântați în costume populare, foarte mulţi împărtăşindu-se cu Sfintele Taine.

Gazda acestor manifestări liturgice şi duhovniceşti, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, a subliniat: „Ne-am încredințat și noi astăzi împreună cu Sfântul Apostol Toma că Mântuitorul cu adevărat a înviat și credem că suntem și vom fi fericiți pentru că însuși Domnul cel înviat a spus <<Fericiți sunt cei ce nu au văzut și au crezut>>. Ne-am bucurat că astăzi la Catedrala noastră au poposit moaștele Sfintei Maria Magdalena și au venit foarte mulți credincioși să se închine sfintelor odoare, precum și icoanelor făcătoare de minuni ale Maicii Domnului. Așadar, a fost o comuniune liturgică, euharistică și am simțit într-adevăr că binecuvântarea lui Dumnezeu s-a revărsat peste noi toți. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne binecuvinteze ca pe mai departe să împlinim toate cele ce ne-am propus, iar ”Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin” să fie o reușită din toate punctele de vedere”.

Domnului Ionuț Vulpescu, ministrul Culturii și Identității Naționale, precum și secretarului de Stat pentru Culte, Victor Opaschi i-a fost conferit de către Preasfințitul Părinte Lucian, Ordinul Eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea” clasa I pentru mireni.

La final, în piața din fața catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, domnul Felix Borcean, primarul Municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş”.

Ada Botezan

 

Campania ”Muzică pentru viață!”

Împreună putem salva vieți!

De același autor

Related Articles