Federaţia Solidaritatea Sanitară continuă protestele. Cadrele medicale vor picheta joi sediile ministerelor Sănătăţii şi Muncii

Federaţia Solidaritatea Sanitară continuă protestele. Peste 300 de cadre medicale din toate judeţele ţării vor picheta mâine, 22 februarie între orele 12.00 şi 15.00 sediile ministerelor Sănătăţii şi Muncii. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi deoarece Guvernul îşi menţine în continuare intenţia de creştere a salariilor de baza cu doar 15%, bani insuficienţi comparativ cu rata inflaţiei.

Solidaritatea Sanitară anunţă că realitatea evoluției veniturilor salariale ale angajaților din sănătate este demonstrată de datele statistice oficiale, care arată că inflația în perioada 1 ianuarie 2022 – 1 ianuarie 2024 este de 23,59%.

Dacă din valoarea inflației scădem majorările salariale nominale medii din această perioadă, care au fost (în ultimii doi ani, incluzând 1 ianuarie 2024) de 6,25% devine evident faptul că doar în ultimii doi ani puterea de cumpărare a veniturilor salariale medii (veniturile salariale reale) ale angajaților din sănătate a scăzut cu 17,34%. O creștere cu 15% doar a salariilor de bază în următoarele luni înseamnă o creștere cu cel mult 10% a veniturilor salariale. În consecință, la momentul final al creșterilor salariale angajații din sănătate vor avea o scădere salariilor reale (a puterii de cumpărare a veniturilor salariale) cu cel puțin 7,34% raportat la inflația de până acum. Acestei scăderi i se va adăuga evoluția inflației din perioada următoare (4,7% până la sfârșitul anului 2024 pe prognoza BNR), care va determina la nivelul anului 2024 o scădere a veniturilor salariale reale de 12,4%.

Aceste calcule simple și ușor de efectuat de fiecare persoană indică o realitate tristă, pe care angajații din sănătate o resimt deja: Guvernul propune o creștere nominală a salariilor de bază al cărei efect este ratarea de departe a indexării veniturilor salariale și sărăcirea angajaților din sănătate.”

Ultimul protest în strada dinaintea grevei generale, va avea loc în Piaţa Victorie în data de 11 martie, de Ziua Naţională a personalului medical.

Cele mai citite

Related Articles