Federaţiile Sanitas din Vestul ţării se vor întâlni mâine cu ministrul sănătăţii şi cu reprezentanţii Guvernului. Cadrele medicale sunt dispuse să protesteze din nou dacă nu se va lua o decizie favorabilă în privinţa salarizării. Până la ora actuală am primit doar promisiuni şi nimic concret, a declarat preşedintele Sanitas Timiş, Livius Cârstea. Angajaţii din sistemul sanitar sunt deschişi la orice negociere care ar duce la rezolvarea problemelor.

Federaţia Sanitas a iniţiat campania „Nu agresaţi cadrele medicale!“, care are ca obiectiv principal adoptarea unui act legislativ care să apere corpul medical şi care să descurajeze violenţa de orice natură. În vederea realizării acestei campanii, Sanitas organizează o serie de dezbateri cu reprezentanţii autorităţilor statutului, manageri de spitale şi angajaţi din sistem pentru identificarea tuturor situaţiilor conflictuale, care conduc la acte de violenţă şi a posibilelor soluţii pentru prevenirea sau pedepsirea lor. În cadrul campaniei s-au desfăşurat dezbateri în mai multe oraşe.

Membrii Sanitas îşi doresc ca angajaţii din sistemul sanitar trebuie să se simtă în siguranţă la locul de muncă. Nu poţi desfăşura o activitate medicala în condiţii de stres şi să ai rezultate. Este nevoie ca personalul sanitar să fie protejat, iar în cazul în care se întâmpla sa fie agresaţ să depună plângere. Pacienţii trebuie să înţeleagă că avem nevoie de cooperare, limbaj şi comportament decent atunci când ne desfăşurăm profesia. Agresiunile verbale şi fizice creează o atmosferă tensionată care nu face decât să îngreuneze actul medical, lucru care nu este în avantajul pacientului.

Daiana Roşca