Ascultă Radio România Reșița Live

Fantasticul Funicular: laser mapping și proiecție de film Oamenii drumului Terra Banatica 

În aceste zile, Reșița este scena unei extraordinare manifestări culturale sub denumirea „Fantasticul Funicular”. Publicul va avea ocazia să participe gratuit la peste 20 de evenimente diverse, gândite să adune comunitatea și să sărbătorească patrimoniul cultural și industrial al orașului. Între activitățile disponibile se numără dezbateri pe teme de regenerare urbană, ateliere creative dedicate copiilor și tinerilor, proiecții de filme, intervenții artistice și tururi ghidate, toate găzduite în Centrul Civic al orașului și în locuri cu semnificație istorică.

Fantasticul Funicular: laser mapping și proiecție de film Oamenii drumului Terra Banatica 

Articol editat de Valentina Adam, 27 iulie 2024, 13:32

Evenimentul se desfășoară sub egida Reșița 250LAB și este organizat de MKBT în parteneriat cu Asociația Arta În Dialog și alte organizații locale și naționale. Iubitorii de film vor avea ocazia să vizioneze, gratuit, trei documentare care explorează procesele de transformare ale orașelor, însoțite de discuții interesante. Alte opt filme documentare, ce ilustrează istoria industrială a orașului, vor fi difuzate în cadrul programului „Călătorie spre inima Reșiței”, realizate de cineaști de renume.

Programul dedicat copiilor include ateliere de arhitectură și un spectacol de educație vizuală integrat cu muzica, iar tinerii și adolescenții vor putea participa la un atelier de explorare urbană prin film.

Despre Funicular

Funicularul din Reșița este o structură emblematică a patrimoniului industrial, construit între 1963 și 1964. Această construcție, ce traversează centrul orașului, a fost inițial utilizată pentru transportul calcarului de la carierele de piatră la fabrica de var. Recent, Primăria Reșița a achiziționat funicularul și a inițiat un proiect de conversie a acestuia din structură industrială într-o axă pietonală și de ciclism, care va conecta centrul orașului cu dealurile din jur. Proiectul este pregătit pentru finanțare prin fonduri europene pe axa New European Bauhaus în 2024.

Programul de sâmbătă 27.07.2024

9:00 – 11:00

Tur ghidat: La pas pe traseul funicularului (cu Bogdan Demetrescu și Cătălin Gavrilă)

Tur ghidat pe fostul traseu al funicularului și povești despre transformarea acestuia.

Turul este realizat de arhitectul Bogdan Demetrescu/D Proiect, ca reprezentat al echipei de proiectare pentru Reconversia Funicularului, împreună cu Cătălin Gavrilă (Bike Attack).
Înscriere și detalii, aici: https://docs.google.com/forms/…

10:00 – 12:00

Ateliere interactive și intervenții artistice (program simultan)

1. Atelier de serigrafie și fanzine (Octav Avramescu)

Aduceți orice material textile și îl veți putea imprima cu modelul funicularului prin tehnica serigrafiei. Copiii sunt invitați să vină să deseneze pentru a face împreună un fanzine de grup despre funicular.

2. Pictură murală participativă (Dorin Moldoveanu)

Toată lumea este invitată să pună umărul la treabă pentru a realiza o operă colectivă: o imagine a funicularului în format de pixeli. Nu este necesară experiența anterioară în pictură murală.

3. Eco-stand (Nevo Parudimos)

Cum să protejăm mediul înconjurător și să respectăm natura? Fie că ești copil, tânăr sau adult, află mai multe informații la standul voluntarilor Nevo.

17:00 – 20:00

Ateliere și intervenții artistice (program simultan)

1. Atelier de serigrafie și fanzine (Octav Avramescu)

Aduceți orice material textile și îl veți putea imprima cu modelul funicularului prin tehnica serigrafiei. Copiii sunt invitați să vină să deseneze pentru a face împreună un fanzine de grup despre funicular.

2. Pictură murală participativă (Dorin Moldoveanu)

Toată lumea este invitată să pună umărul la treabă pentru a realiza o operă colectivă: o imagine a funicularului în format de pixeli. Nu este necesară experiența anterioară în pictură murală.

3. Atelier de sculptură în piatră (Tsvetelina Angelova)

Scopul atelierului este de a aduce publicul mai aproape de un domeniu foarte puțin explorat- și anume lucrul in piatra- desi aceeași piatră înconjoară și formează peisajul din Reșița. Atelierul va oferi posibilitatea atât celor mici, cât și celor mari să lucreze împreună la crearea unei opere comune mari și a unor pietricele mai mici cu desene de copii gravate. Operele create vor rămâne ca un artefact specific pentru locuitorii comunității din Reșița.

4. Laser Mapping pe funicular (Sergiu Doroftei)

Animăm funicularul prin proiecții de animații grafice pe structura sa metalică.


5.
 Eco-stand (Nevo Parudimos)

Cum să protejăm mediul înconjurător și să respectăm natura? Fie că ești copil, tânăr sau adult, află mai multe informații la standul voluntarilor Nevo.


6.
 Acțiune de digitalizare arhive foto personale (Andrei Bălbărău)

Ai filme vechi sau poze cu funicularul prin sertarele de acasă? Sâmbătă le poți aduce pentru a le scana și digitaliza, ca să ne asigurăm că vor rămâne păstrate în memoria colectivă.

18:00 – 20:00

Ateliere pentru copii și tineri (program simultan)

1. „De-a funicularul”, cu Asociația De-a Arhitectura (12-15 ani)

2. Atelier de scenografie: „Babar, micul elefant”, susținut de Adriana Toacsen (6-9 ani)

Povestea lui Babar este a micului elefant care, forțat de împrejurări, ajunge în oraș. Aici se descoperă pe sine, descoperă bucuriile vieții, revenind apoi în locul copilăriei sale cu un bagaj bogat de experiențe și cunoștințe.

Pentru această prezentare a spectacolului în cadrul Festivalului de Film UrbanEye, povestea micului Babar este adaptată la contextul local, ocazie cu care copiii vor descoperi detalii despre București. „Povestea lui Babar, micul elefant” va prinde contur atât prin dialogul dintre actorul care interpretează povestea scrisă de Cécile de Brunhoff, pian și animație, cât și prin invitația copiilor la un dialog care are scopul de a le stârni curiozitatea pentru orașul în care locuiesc.

18:00 – 19:00

Proiecție de film UrbanEye Film Festival: Oamenii drumului: Terra Banatica (2021, 66′, România)

Locație: Centrul Civic, în aer liber (acces liber)

Via Transilvanica este un drum care traversează o diversitate de peisaje etnice, culturale, istorice și geografice, un drum despre comunități, identități și regăsire. Inspirat de trasee celebre precum El Camino, Via Transilvanica nu este doar o călătorie fizică, ci și una interioară, accesibilă tuturor, indiferent de vârstă sau condiție. Filmul explorează munca titanică din spatele amenajării traseului de 1.400 km, de la planurile puse pe hârtie, la colaborarea uneori dificilă cu autorități și instituții, până la explorări în teren.

REGIZOR: MIRCEA GHERASE

AN: 2021

ȚARĂ: ROMÂNIA

GEN: DOCUMENTAR

DURATĂ: 66 MINUTE

LIMBĂ: ROMÂNĂ

SUBTITRARE: ROMÂNĂ

PREMII ȘI FESTIVALURI: Premiul TMF la Transylvania Mountain Festival (2022); Astra Film Festival (2022); Alpin Film Festival (2022); Festivalul Poveștirilor de pe Via Transilvanica (2022).

19:00 – 20:30

Agora: Funicularul ca racord al orașului la natură

Cu: Cătălin Gavrilă, Cristian Neagoe, Ștefana Bădescu, Oana Mondoc.

Facilitator: Marina Batog

Sâmbătă 27.07

20:30 – 22:30

Proiecție de film UrbanEye Film Festival: Planeta Petrila (2016, 80′, Romania)

regia: Andrei Dăscălescu, 2016, 80′, România

Invitat discutii: Ilinca Păun-Constantinescu

Instalații permanente

„Vedere de la balconul meu” – Expoziție fotografică cu Ioana Cojocariu

Vecinii funicularului au fotografiat funicularul din apartamentele lor de la etaj. Care este perspectiva lor? Țînând cont de conversia planificată a funicularului, expoziția își dorește să încurajeze actul documentării acestuia din perspective subiective și afective, perspective care în timp vor deveni mărturii cu valoare istorică.

Participanții la proiect: Alexis Wald, Mihai Lupsan, Manuela Tabacar, Alexandra Dorobantu, Ioana Ciolea, Adriana Baghiu, Alessandra Chițu și Maia Chivu.

„A scrie pe apă”- Instalație de poezie, in memoriam Ion Chichere, realizată de tandemul creativ 111invers1 (Lumi Mihai și Mugur Grosu).

Supranumită „Orașul cu poeți”, Reșița a dat numeroși scriitori remarcabili, iar anul acesta se împlinesc 70 ani de la nașterea și 20 de la dispariția poetului reșițean Ion Chichere. Pe structura metalică a Podului de la Vamă, peste râul Bârzava, tandemul va realiza o instalație de poezie …magnetică: pe unul din arcele podului va fi reprodus poemul „Cu sania pe curcubeu”, de Ion Chichere, iar sub acesta toată lumea este invitată să continue exercițiul liric printr-un simplu joc cu magneți, combinând expresii, cuvinte și litere pe elementele metalice ale podului, după modelul colajelor suprarealiste „cadavres exquis” (cadavre delicioase).

Duminică seara, tandemul va susține și un performance de poezie și muzică electronică, in memoriam Ion Chichere, alături de poetul reșițean Christian Bistriceanu.

Evenimentul din Reșița este primul episod al proiectului „A scrie pe apă”, realizat printr-o co-finanțare „Energie! Burse de creație”, acordată de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, urmând a fi derulat ulterior la Timișoara, pe râul Bega și la fundația Art Encounters.

Linear Play (Paula Iancu și Daniel Miron)

Instalația Linear Play invită publicul să se joace prin interacțiunea cu controalele mașinăriei care traversează Bârzava pe un cablu întins de-a lungul celor două maluri, simbolizând funcția istorică a funicularului și importanța lucrului în echipă.

Percheziții la traficanții de migranți
Actualitate vineri, 20 septembrie 2024, 12:22

Percheziții la traficanții de migranți

O grupare infracțională specializată în trafic de migranți a fost destructurată de polițiștii de frontieră timișoreni. Ofițerii de...

Percheziții la traficanții de migranți
Timiș: 14 angajați ai unei firme de salubrizare, cercetați pentru furtul a circa 70 de tone de carburant
Actualitate vineri, 20 septembrie 2024, 07:41

Timiș: 14 angajați ai unei firme de salubrizare, cercetați pentru furtul a circa 70 de tone de carburant

Un număr de 14 bărbați, angajați ai unei firme de salubrizare, sunt cercetați de polițiștii timișoreni pentru furt de combustibil, cantitatea...

Timiș: 14 angajați ai unei firme de salubrizare, cercetați pentru furtul a circa 70 de tone de carburant
Linia ferată cuprinsă între Reșița Nord – Timișoara Nord, cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră a primit Acord de mediu
Actualitate joi, 19 septembrie 2024, 18:47

Linia ferată cuprinsă între Reșița Nord – Timișoara Nord, cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră a primit Acord de mediu

Între România și Serbia, trenul va circula cu 120 km/h, conform unui proiect, care a primit, azi, Acord de mediu, de la Agenția Națională...

Linia ferată cuprinsă între Reșița Nord – Timișoara Nord, cu extensie Voiteni – Stamora Moravița – frontieră a primit Acord de mediu
Administrațiile publice locale se pot digitaliza prin Programul DigiLocal
Actualitate joi, 19 septembrie 2024, 17:05

Administrațiile publice locale se pot digitaliza prin Programul DigiLocal

Primul program integrat de digitalizare a administrațiilor publice locale a fost lansat astăzi de Ministerul Cercetării, Inovării și...

Administrațiile publice locale se pot digitaliza prin Programul DigiLocal
Actualitate joi, 19 septembrie 2024, 17:00

Arhivele Naționale Caraș-Severin, asaltate de cereri în urma recalculării pensiilor, deşi nu soluţionează ci doar informează

Odată cu recalcularea pensiilor, cărăşenii se îndreaptă spre arhivele naţionale, fapt ce a dus la creşterea solicitărilor la nivelul...

Arhivele Naționale Caraș-Severin, asaltate de cereri în urma recalculării pensiilor, deşi nu soluţionează ci doar informează
Actualitate joi, 19 septembrie 2024, 15:25

Vaccinarea antigripală se poate face şi în farmaciile comunitare autorizate din Caraş-Severin

Vaccinarea antigripală se poate face din această toamnă şi în farmaciile comunitare autorizate din Caraş-Severin anunţă Colegiul Judeţean al...

Vaccinarea antigripală se poate face şi în farmaciile comunitare autorizate din Caraş-Severin
Actualitate joi, 19 septembrie 2024, 15:07

Planul roşu, activat în Mehedinţi în urma unui apel la 112 prin care se anunţă că mai mulţi copii au stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară

Autorităţile din judeţul Mehedinţi au activat, joi după-amiază, Planul roşu de intervenţie, în urma unui apel la 112 prin care se anunţa...

Planul roşu, activat în Mehedinţi în urma unui apel la 112 prin care se anunţă că mai mulţi copii au stări de rău şi simptome de toxiinfecţie alimentară
Actualitate joi, 19 septembrie 2024, 15:00

Nevăzătorii au protestat în faţa Guvernului! Şi 30 de persoane cu deficiențe vizuale din Caraş-Severin şi Timiş au participat la miting

Persoanele nevăzătoare din toată ţara au protestat astăzi în faţa Guvernului nemulţumite de reducerea pensiilor cu până la 80% din cauza...

Nevăzătorii au protestat în faţa Guvernului! Şi 30 de persoane cu deficiențe vizuale din Caraş-Severin şi Timiş au participat la miting