EXCLUSIV – Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa va avea genetician!

genetica

Ministerul Sănătăţii va înfiinţa la Timişoara un Centru Regional de Genetică medicală, cu scopul de a reduce frecvenţa bolilor genetice, dar şi morbiditatea şi mortalitatea infantilă – potrivit unui proiect lansat în dezbatere publică pe site-ul instituţiei.
Centrele regionale de genetică medicală se organizează şi îşi vor desfăşura activitatea la nivelul spitalelor clinice în care funcţionează secţia sau compartimentul de genetică medicală. Centrele au în coordonare, după caz, secţia sau comportimentul de profil, laboratorul de explorări genetice şi cabinetul de genetică medicală din ambulatoriul integrat al spitalului. Astfel, Centrul Regional Timiş va fi organizat în structura Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Louis Ţurcanu şi va deservi judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara.

De anul viitor, conform Ministerului Sănătăţii, fiecare Spital Judeţean de Urgenţă din ţară va avea un cabinet de genetică şi cel puţin un genetician. Şi Spitalul din Reşiţa va trebui să aloce spaţiu şi să înfinţeze un astfel de cabinet, pentru a reduce frecvenţa bolilor genetice. În plus, bolnavii vor fi consultaţi în judeţul de care aparţin şi mai apoi vor fi trimişi la Centrul Regional de Genetică ce va fi înfinţat la Timişoara, pentru investigaţii mai amănunţite, a precizat în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, Preşedintele Societăţii Române de Genetică Medicală, doctorul Maria Puiu.

(Daiana Roşca)

De același autor

Related Articles