[EXCLUSIV] Sărbătoare aromată la Reşiţa: dans și voie bună la Balul Strugurilor

O nouă ediţie a Balului Strugurilor, una din cele mai mari şi îndrăgite manifestări ale etnicilor maghiari din Banatul montan s-a desfășurat aseară la Reşiţa.

Câteva sute de persoane aşteaptă la fiecare început de octombrie nu doar venirea toamnei, ci în special culegerea strugurilor. Etnia maghiară din municipiul de pe Bârzava a organizat cu acest prilej o nouă ediţie a balului strugurilor cu o tradiţie de peste patru decenii. Mihai Balint – preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Caraş-Severin pentru Radio Reşiţa:

„Asta se extinde departe, mult undeva prin anii 69, 70. În 1972 am avut 750 de oameni la Casa de cultură a sindicatelor că toate cele trei săli erau pline. Şi de-atunci tradiţia se menţine, dar tot mai puţini, nu mai suntem 750 suntem 200, 250. […] Manifestarea este bucuria recoltei pentru că unguru spune: Bor, búza, békesség, asta înseamnă: vin, grâu şi pace că ai de toate, nu-ţi mai trebuie nimic.”

Acest festival are loc peste tot în Banat, Ardeal şi în Ungaria. În majoritatea localităţilor acesta este organizat atunci când se presează mustul. Odinioară, îşi aminteşte Ioan Toth – preşedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor Reşiţa, înainte de petrecerea propriu-zisă s-a mers prin localităţi cu căruţele trase de cai pentru a chema lumea la bal, iar dansatorii trebuiau să păzească strugurii aflaţi lângă ei, pentru ca aceştia să nu fie furaţi:

„Înainte împodobeam sala cu struguri, puneam să păzească bineînţeles se furau strugurii, iar cei prinşi erau amendaţi. Aveam costume populare…”

Acest eveniment cu tradiţie în Banatul de Munte reuneşte an de an alături de maghiari şi români, germani, croaţi şi alte etnii conlocuitoare care se simt bine împreună până la ivirea zorilor:

„… ne distrăm foarte foarte bine, muzica bună, foarte bine ne-am simţit totdeauna. Tot timpul a fost reuşit. Eu sunt român dar îmi place la magyarosi, simt o atmosferă caldă. Ne distrăm foarte bine, totdeauna la balul strugurilor e minunat.”

 

(Hardy Cvoica)

De același autor

Related Articles