[Exclusiv] Ministrul Alexandru Rafila despre dezbaterea anti-corupție de la Timișoara

Ministrul Sănătătii Alexandru Rafila şi secretarul de stat Alexandru Rogobete vor fi prezenti mâine la Timisoara începând cu ora 12:00, alături de reprezentanţi ai Departamentului de Justitie din SUA, mai exact din cadrul FBI pentru un eveniment ce va avea ca temă: integritatea si practicile anti-coruptie în sistemul de achizitii publice.

La întâlnire vor participa si reprezentanti ai Agentiei Nationale de Integritate, ai Organizatiei Mondiale a Sanatatii dar si ai autoritatilor locale. Detalii despre eveniment a oferit în exclusivitate pentru Radio România Reşiţa, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila:

„Este vorba despre primul eveniment dintr-o serie întreagă care va avea loc la nivelul fiecărei regiuni din România. Este un parteneriat cu Departamentul de Justiției din Statele Unite și ne dorim implementarea bunelor practice în ceea ce privește achizițiile publice, cred că este un element extrem de important mai ales în condițiile în care România într-o perioadă relativ scurtă va primi fonduri europene considerabile.

Aici sunt două tipuri de abordări odată este vorba de vulnerabilitatea instituțiilor publice în ceea ce privește posibilele fraude la care pot fi supuse de către cei care încearcă într-un fel sau altul să influențeze aceste achiziții și bineînțeles este vorba și de descurajarea celor care ințenţionează să facă astfel de lucruri, care să spunem că lucrează în momentul de față în zona administrativă a unităților sanitare. Cunoașterea, informarea sunt esenţiale în acest domeniu sensibil iar consecințele fraudării fondurilor publice a fondurilor europene trebuie cunoscute de toată lumea de la început.

Cea mai bună pază este legată de modul în care vor avea la dispoziție instrumentele de control care se evite orice fel de posibile fraude.

REPORTER: Domnule ministru veți avea oaspeți de peste hotare mai exact din SUA cât de importantă este prezența lor la eveniment?

Cum vă spuneam este un parteneriat cu Departamentul de Justiție din SUA, cei cu care lucrăm noi fac parte din Biroul Federal de Investigații-FBI și au o experiență extinsă. Ne-am întâlnit de mai multe ori cu ei la sediul Ministerului Sănătății și am înțeles că au experiență extinsă în ceea ce privește diversele posibilități de fraudare a achizițiilor publice, am avut și oportunitatea unei vizite a domnului secretar de stat Alexandru Rogobete în urmă cu câteva luni la sediul Departamentului de Justiție vom finaliza protocolul cu ei în această lună și între timp aşa cum vă spuneam am început să desfășurăm aceste întâlniri, aceste workshop-uri regionale primul dintre ele la Timișoara, dar vom avea evenimente de acest gen şi la București, la Cluj, la Iași, în principalele orașe din țară care într-un fel sau altul sunt capitale regionale”.

Actiunea de informare de la Timisoara este suţinută şi de Biroul Organizatiei Mondiale a Sănătătii în România ca parte a asistenţei tehnice acordate Ministerului Sănătaţii pentru implementarea programului naţional de redresare şi rezilienţă.

Cele mai citite

Related Articles